*Nettavisen* Nyheter.

Svindlet til seg titalls millioner - fikk knappe to år i fengsel

Foto: (Oslo politidistrikt)

«Lille-Røkke» er blitt dømt for grovt skattesvik og grovt bedrageri.

12.02.13 14:36

Oslo tingrett har dømt Mohammed Aslam til ett år og ti måneders fengsel for grovt skattesvik og grovt bedrageri i drosjesvindelsaken.

Aslam regnes som hovedmannen i drosjesvindelsaken hvor til sammen 300 drosjeeiere og sjåfører ble anmeldt av skatteetaten for svindel. Rettssaken startet 3. januar i år, og Aslam var tiltalt for omfattende skattesvik, momsunndragelse og ID-tyveri.

I tillegg til fengselsstraffen må Aslam betale sakskostnader.

- Aslam er svært godt fornøyd med dommen når det gjelder skyldspørsmålet, men har valgt å anke straffeutmålingen, sier forsvarer Torkjell Solbø til NRK.

Aslam har bestemt seg for å anke dommen.

- Oslo politidistrikt er fornøyd med skyldavgjørelsen og straffutmålingen. Vi avventer nå domfeltes vurdering av anke. Når dommen mot Aslam blir rettskraftig er Taxiaksjonen som omfattet mer enn 300 anmeldte personer avsluttet, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Unnlot å oppgi lønns- og trekkoppgaver
«Lille-Røkke», eller Mohammed Aslam (38), ble tiltalt for grovt skattesvik og skal ha unnlatt å oppgi lønns- og trekkoppgaver for flere av sine sjåfører for til sammen 21,7 millioner i perioden 2003 - 2005.

Totalt har politiet arbeidet i sju år med den svært omfattende svindelsaken. Mer enn 300 personer er fengslet eller bøtelagt siden saken ble rullet opp. Oslo politidistrikt har anmeldt 212 drosjeeiere med tilknytning til saken.

Ifølge tiltalen har Aslan blant annet utgitt seg for å være en annen sjåfør i perioden 2004 - 2006. Den fornærmede sjåføren mener tiltalte har forfalsket underskriften hans ved flere anledninger.

«Fra ca. 2004 til og med 2006 i Oslo leide/bestyrte han drosjeløyve som tilhørte drosjeeier NN som måtte oppgi sitt arbeid som drosjeeier på grunn av skade/sykdom. Drosjeeier NN bosatte i 2006 i Canada og fikk pålegg om å innlevere sitt løyve av løyvemyndighetene, hvoretter NN ba han om å levere inn løyvet. I stedet for å innlevere NNs løyve, utga han seg for å være eller representere NN i et brev til løyvemyndighetene hvor han falskelig underskrev med NNs signatur og han opplyste at NN var frisk og ville benytte sitt løyve videre», står det i tiltalebeslutningen.

Aslam skal videre ha lurt DNB Nor Finans til å gi han et lån på nesten 400.000 kroner ved å utgi seg for å være den aktuelle sjåføren.

Erklærte seg skyldig
Da rettsaken startet, erklærte Aslam seg skyldig i tre av de fire tiltalepunktene. Det fjerde, som han benektet, gjelder overnevnte utdrag.

Aslams forsvarer, Torkjell Solbø, uttalte at hans klient ikke har noen god forklaring på hvordan signaturen under bedragiposten er forfalsket.

- De er flere gjeldsbrev med tilsynelatende like underskrifter, men politiet har ikke tatt ut tiltale på disse, sa han.

Aslam erklærte seg delvis straffskyld etter tiltalen for grovt skattesvik og brudd på ligningsloven. Tiltalte var også uenig i deler av den økonomiske beregningen i skattedelen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.