Forbrukerombudet får henvendelser fra forbrukere som har mottatt høye regninger etter utlandsferien.

– Hvis forbrukeren ikke er oppmerksom, kan mobiltelefonen sørge for en dyr overraskelse når ferieturen er over, sier fungerende forbrukerombud Lars Grøndal.

Dyrere utenlandspriser
Det er dyrere å bruke telefonen i utlandet enn i Norge, og det kan være svært dyrt å surfe på internett/WAP og å laste ned e-post i utlandet.

Når du tar med deg mobiltelefonen på ferie, bør du være bevisst på at datatjenester er veldig dyrt å bruke.

I tillegg bør du, ifølge Forbrukerombudet, huske på at du også som regel betaler for å motta samtaler og SMS når du er i andre land.

Enkelte operatører sender ut en SMS med prisinformasjon til norske mobilbrukere i utlandet, men dette gjelder ikke alle.

Bør sjekke priser
– Før du bruker telefonen i utlandet bør du derfor sjekke hvilke priser som gjelder for å ringe, sende meldinger og surfe på nettet i landet du skal til. Prisene varierer mye fra land til land, og enkelte steder er det så dyrt at du og barna dine bør bruke mobilen minst mulig, mener Grøndahl.

I Europa er det innført en maksgrense for ringepriser, men dette ikke gjelder ikke SMS, MMS og datatrafikk.

– Skal du bruke mobilt bredbånd i utlandet gjelder det samme som med mobiltelefon. Fri bruk i Norge betyr ikke fri bruk i utlandet. Tar du med deg nettbrukvanene dine fra Norge, kan regningen komme opp i titusenvis av kroner, advarer Grøndahl. (ANB)