*Nettavisen* Nyheter.

Svineinfluensa - spørsmål og svar

Foto: ALFREDO ESTRELLA (AFP)

Her får du svar på alt du lurer på om Svineinfluensa

17.08.09 13:30

Informasjonen om influensa A - H1N1 - har endret seg siden denne artikkelen ble laget. For oppdatert informasjon om svineinfluensa: Gå til: «Spørsmål og svar» på Pandemi.no

Her er noen spørsmål og svar i forbindelse med svineinfluensa, som er utarbeidet av FHI. Informasjon om svineinfluensa vil bli oppdatert etter hvert som vi får mer kunnskap om sykdommen.

Spm: Hva er svineinfluensa?

Svar: Svineinfluensa er en luftveisinfeksjon hos gris som er forårsaket av influensavirus som skiller seg fra dem vi finner hos mennesker. Utbrudd av svineinfluensa hos gris har aldri vært påvist i Norge. Smitte fra syk gris til menneske kan forekomme, og da som regel hos mennesker som er i nær kontakt med gris. Smitte med svineinfluensa fra menneske til menneske har hittil vært sjeldent. Det har vært utbrudd med svineinfluensa hos mennesker i verden før. Det mest kjente utbruddet er fra 1976, blant soldater på Fort Dix-basen i New Jersey i USA.

Viruset som nå er påvist hos dem som er syke nå har vi ikke har sett før, verken hos gris eller mennesker.

Spm: Er det påvist smitte av svineinfluensa hos mennesker i Norge?

Svar: Nei, det har ikke blitt påvist noen tilfeller av svineinfluensa hos menneske i Norge.

Spm: Når ble dette svineinfluensautbruddet oppdaget?

Svar: I slutten av mars og tidlig i april 2009 ble de første tilfellene hos mennesker i dette utbruddet rapportert fra USA, i Sør-California og nær San Antonio i Texas. WHO samarbeider med helsemyndigheter i USA og Mexico for å undersøke situasjonen nærmere. Det er ikke påvist tilfeller i Europa.

Spm: Er dette svineinfluensaviruset smittsomt?

Svar: Det amerikanske smittevernbyrået Centre for Disease Control (CDC) har konkludert med at viruset er smittsomt og kan spres fra menneske til menneske, men akkurat nå er det ikke kjent hvor lett viruset smitter mellom mennesker. Informasjon om dette vil bli oppdatert etter hvert som vi får mer kunnskap om sykdommen.

Spm: Hvilke symptomer får mennesker som er smittet av svineinfluensa?

Svar: Symptomer ved svineinfluensa hos mennesker ligner på symptomer som oppstår ved vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet. En del av pasientene har rapportert diaré og oppkast. Fra Mexico meldes det om symptomer som ligner alvorlig lungebetennelse. I likhet med sesonginfluensa kan svineinfluensa forverre en underliggende kronisk sykdom.

Spm: Hvordan kan jeg beskytte meg og andre rundt meg mot sykdommen?

Svar: Tiltak som kan hjelpe til med å hindre spredning av viruset er som ved vanlig influensasykdom:

Vask hendene ofte med såpe og vann, spesielt hvis du hoster/nyser. Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektive.

Begrens nær kontakt med syke personer.

Dekk til nese og munn med et papirlommetørkle når du hoster eller nyser, og kast lommetørkleet rett etter bruk.

Spm: Hvordan kan jeg bli smittet av svineinfluensaviruset?

Svar: Svineinfluensa smitter ved:

Kontakt med en person som har fått svineinfluensa. Smitteoverføring skjer da på samme måte som ved sesonginfluensa; ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker.

Kontakt med smittet gris eller miljø som har svineinfluensavirus (bondegårder med gris, grisebinger hvor smittet gris har vært osv.)

Spm: Hva gjør jeg hvis jeg blir syk?

Svar: Reisende som blir syke etter hjemkomst fra områder som er berørt av svineinfluensaen blant mennesker, bør snarest ta kontakt med egen lege eller legevakt, gjerne per telefon. Opplys hvor du har oppholdt deg under reisen og hvilke symptomer du har så snart som mulig ved kontakt med helsevesenet. Ha kontakt med færrest mulig andre mennesker inntil diagnosen eventuelt er avkreftet.

Spm: Hvilken behandling er tilgjengelig for svineinfluensa?

Svar: Medikamenter som virker mot vanlig sesonginfluensa kan også brukes mot svineinfluensa. Viruset er ikke resistent (motstandsdyktig) mot verken oseltamivir (Tamiflu®) eller zanamivir (Relenza®).

Spm: Finnes det vaksine mot svineinfluensa?

Svar: Nei, foreløpig finnes det ingen vaksine. Viruset er så forskjellig fra det som er benyttet i den vanlige influensavaksinen at den neppe vil gi nevneverdig beskyttelse.

Verdens helseorganisasjon gjør en løpende vurdering av situasjonen. I dette inngår også vurdering av sannsynligheten for generell spredning av sykdommen, og om den er så stor at vaksineprodusentene skal oppfordres til å lage vaksine mot svineinfluensa. I så fall vil Norges avtale om leveranse av vaksine ved en influensapandemi sikre at vi får levert vaksine så fort den blir tilgjengelig. Vi må imidlertid regne med at det vil ta flere måneder, fra en eventuell beslutning om produksjonsstart blir tatt, til vaksinen foreligger.

Spm: Hvor lang tid kan en smittet person være smittsom og smitte andre?

Svar: Personer med svineinfluensa anses som smittsomme så lenge de har influensasymptomer, og inntil 7 dager etter at sykdommen startet. Barn, og spesielt små barn, kan være smittsomme lenger.

Spm: Kan jeg få svineinfluensa av å spise eller tilberede svinekjøtt?

Svar: Nei, svineinfluensa smitter ikke via mat. Du kan ikke få svineinfluensa ved å spise svinekjøtt.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.