*Nettavisen* Nyheter.

Svineinfluensa i Tromsø-barnehage

Foto: BRITTA PEDERSEN (EPA)

Et barn skal være smittet av svineinfluensa.

15.07.09 07:53

– Vi har fått beskjed om at et barn er smittet, men at det ikke lenger er noen fare for at barnet vil smitte andre barn, sier enhetsleder i Kvaløya barnehage Ann-Bjørg Knutsen til VG Nett.

Frykter ikke spredning
Barnehagen har likevel varslet foreldrene til barna i barnehagen om at smitten er påvist i barnehagen.

Kommuneoverlegen i Tromsø, Inger Hilde Trandum, mener at det ikke er noen grunn til å bli engstelig.

– Foreldrene er rutinemessig varslet. Det dreier seg om et barn som nå er friskt. Det er ikke spesielt stor grunn til bekymring. Vi har ikke grunn til å tro at noen av de andre barna er utsatt for smitte i barnehagen, sier Trandum til VG Nett.

Et barn til er testet
VG Nett melder at de kjenner til at ett annet barn også nå er testet for smitten, men svarene på denne prøven er ikke klar.

Tidligere tirsdag ble det kjent at en gutt på den gigantiske fotballturneringen Gothia Cup i Sverige også hadde testet positivt for svineinfluensa og var isolert.

– Minner om spanskesyken
Mandag ettermiddag meldte forskere ifølge Reuters at dagens svineinfluensa har sterke likhetstrekk med influensapandemien i 1918 – også kalt spanskesyken – som tok livet av et sted mellom 50 og 100 millioner mennesker.

Svineinfluensaen har en mye kraftigere evne til å smitte dypt i lungene enn «vanlig» sesonginfluensa og skape alvorlig lungeinflammasjon.

– Når vi gjennomførte eksperimenter på dyr, så smittet ikke den vanlige influensaen videre ned i lungene, forteller Yoshihiro Kawaoka ved Universitetet i Wisconsin til Reuters.

– H1N1-viruset repliseres betydelig bedre i lungene, forteller han.

– Ikke som vanlig influensa
Verdens helseorganisasjon sier at svineinfluensaen stort sett gir moderate symptomer, men Kawaoka sier at influensaen ikke må forveksles med vanlig influensa.

– Dette er en vanlig misforståelse med dette viruset. Det er klare beviser på at dette viruset er annerledes enn vanlig influensa, forteller han.

Økning i antall smittede
På landsbasis har antall syke økt fra 40 forrige mandag til 70 mandag denne uken, skriver nrk.no.

Karin Rønning fra Folkehelseinstituttet sier til nettstedet at man kan forvente seg en kraftig spredning av smitten utover sommeren.

- Tallet vil øke eksponentielt, særlig fordi det finnes mange personer som har moderate symptomer og som av den grunn ikke er sengeliggende. De vil spre viruset til andre igjen, forteller Rønning.

Tror på massiv smitte i september
En fjerdedel av landets befolkning kan komme til å bli smittet av svineinfluensaen. Prognoser viser at influensaen kommer til å slå til i Norge i september, mens den spesialutviklede vaksinen ventes først i november.

Ifølge Karin Rønning, overlege ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet, er planen for norske helsemyndigheter å fullvaksinerte hele befolkningen.

– Vi har avtale med et firma om å kjøpe inn 9,4 millioner doser, og dette er nok til å vaksinere alle i Norge med de to nødvendige dosene, sier overlegen til Aftenposten.

Vaksinen vil sannsynligvis være klar til bruk i november eller desember. Folkehelseinstituttet kommer etter all sannsynlighet til å vente på godkjenning av EMEA og Statens legemiddelverk før de kan starte vaksineringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag