RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Søvn kan gi slagvarsel

Hvis eldre sovner på dagtid kan det være advarsel om risiko for hjerneslag, hevder amerikansk studie.

(SIDE2): Personene i studien som hadde for vane å sovne på dagtid hadde to til fire ganger høyere risiko for hjerneslag, sammenlignet med dem som aldri døset av i løpet av dagen, melder BBC News.

Ikke planlagt søvn
I studien ble 2000 eldre personer spurt om hvor ofte de sovnet og i hvilke situasjoner de døset av i løpet av dagen. Dette kunne eksempelvis være foran TV-en, når de snakket med noen, eller når de satt stille etter lunsj.

Risikoen for slag i løpet av de neste to årene, var 2,6 ganger større for personene som rapporterte at de sovnet noen ganger på dagtid, mot dem som ikke gjorde det.

Blant personene som døset av ofte og lenge, var risikoen 4,5 ganger høyere.

- Dette er betydningsfulle tall. Vi ble overrasket over at innvirkningen var så høy i løpet av så kort tid, sier Bernadette Boden-Albala, lege og studiets leder.

Tidligere studier har vist at personer som lider av søvnapné, en tilstand hvor man får mange episoder med pustestans i løpet av en natt, har økt risiko for å få slag.

Å sove på dagen kan være et tegn på at man sover dårlig i løpet av natten på grunn av søvnapné. Derfor påpeker forskerne fra den nye studien at hvis pasienter døser av i løpet av dagen, så kan det være grunn til ytterligere helsesjekk.

Følg med på våre helsesider her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere