Mange dyr gjennomfører de utroligste reiser og forandringer for å bringe slekten videre. Livescience har kåret de ti mest fantastiske vandringer i dyreriket.

1. Sikade
Milliarder av støyende sikader kommer til overflaten samtidig for å formere seg. Insektene er hele 17 år under jorden, og gjennomgår fem faser. Når de endelig kommer opp er de så mange og bråkete at de stort sett får være i fred, men de lever bare fem uker.

2. Lemen
Lemen på den arktiske tundraen lider under mangel på mat. Dette får dem til å vandre ustanselig på leting etter mat. Forskere har funnet ut at et lite lemen kan gå 16 km på en dag. Siden de beveger seg i gruppe, blir de svakeste individene etterlatt for å dø.

3. Gnu
Disse er alltid på utkikk etter grønnere gress, og går i ring for å finne det. Serengetignuer vandrer 1500 km i enorme flokker for å unngå tørke. Med seg på lasset har de ofte sebra og gaseller, som også jakter på grønt gress.

4. Suppeskilpadde
Hunnene i denne arten returnerer til området der de selv ble født for å bringe slekten videre. Derfor må gravide skilpadder svømme 1500 km fra Brasil til Ascensionøya i Sør-Atlanterhavet. Vel framme legger de egg, kun for å svømme tilbake til Brasil.

Les mer fra Dittdyr. no:

Kjøp liten hund til barna

Første klimaoffer?

Derfor er du redd slanger

5. Laks
Denne fisken lever mesteparten av livet i havet. Men når slekten skal bringes videre reiser de hundrevis av kilometer oppstrøms i elver for å legge egg. Selv om de skulle overleve ferden, dør de raskt etter å lagt eggene.

6. Rubinstrupekolibri
Den lille fuglen feiter seg opp på nektar, kvae og insekter før den starter en utrolig reise. Den flyr 700 km uten stopp fra østlige Nord-Amerika til Sentral-Amerika. For å klare dette legger den på seg 2 gram før turen.

7. Monarksommerfuglen
Disse sommerfuglene reiser vestover til California og Mexico om våren. De kan reiser så mye som 5000 km, og forskere har ikke klart å finne ut hvordan sommerfuglene vet når og hvor de skal fly de lange distansene.

8 Trompetertrane
Fuglevernere har gått nye veier for å redde denne truede arten. Forskere har brukt mikrofly og radiokontrollerte roboter utkledt som traner for å lokke dem fra Nord-Canada til fuglereservater i Florida.

9. Ferskvannsål
Ålene klekkes ut i saltvann i Saragossasjøen. Derfra svømmer de til ferskvannsområder i Storbritannia og østlige USA. For å takle dette må ålene endre nyrefunksjonen til å takle forskjellen i saltnivå. Dette må de gjøre to ganger, fordi de returner til saltvann for å legge eggene.

10. Knølhvalen
Denne hvalen har verdensrekord i migrasjon for pattedyr. De feter seg opp hele vinteren i Arktisk, for så å reise 8000 km til Colombia nær ekvator på vinteren.