*Nettavisen* Nyheter.

Svømmetalent hevnet seg med brannbombe

BRANNBOMBE PÅ TRAPPA: Frank Pedersen og familien lå og sov da en brannnbombe ble antent ved inngangsdøren. Nå er et tidligere svømmetalent fra samme klubben han er leder i dømt for brannstiftelse. Foto: Ole Kristian Trana/arkivfoto (Østlandets Blad)

Juniorsvømmeren ville hevne seg fordi han var blitt flyttet ned fra elitegruppen. Så lagde han en bensinbombe, satte den på trappen til svømmelederen og tente på.

22.05.14 11:53

2. januar 2011 klokken fem om natten våknet Frank og Anette Pedersen av røykvarsleren. Det brant i inngangspartiet i huset deres i Kjonåseveien på Vinterbro. Inne lå deres tre døtre på 11, 13 og 17 år og sov. I tillegg hadde familien to unge på overnattingsbesøk denne natten, skriver Østlandets Blad.

Til alt hell klarte ekteparet å slukke det meste før brannvesenet kom til Vinterbro, 20 minutter senere.

Les hele saken her:Ås-familie fikk brannbombe på døren

Pedersen hadde plukket opp deler på trappen foran inngangsdøren. Glasskår, en stormstikke, (kraftige fyrstikker som tåler vann), noen brente avispapirbiter og taperester. Fra huset gikk den en gulfarget stripe fire meter ut på gårdsplassen som luktet bensin

Da politiet så nærmere på avisbitene, fant de ut at disse stammet fra «Lokalavisen Oppegård» fra 16. november 2005.

Disse bitene skulle bli viktige i etterforskningen.

Var påsatt

For hverken Pedersen selv, eller politiet, var lite i tvil om at brannen måtte være påsatt. Så hvem var det som mislikte Pedersen så mye at man ville tenne på huset midt på natten, med stor fare for at menneskeliv gikk tapt?

Svaret lå i avisen som ble funnet på stedet. I den samme avisutgaven var det et helsides intervju med tiltalte. Det var skrevet da han var en lovende, aktiv svømmer, og Pedersen var sportslig leder i svømmeklubben hans. Han var ikke treneren hans, men den som ga tiltalte beskjed om at han ble flyttet ned et hakk fra elitegruppen.

Svømmetalentet sluttet. Han har senere forklart til politiet at han hadde vært forbannet på Pedersen, og tenkt på at han hadde ødelagt livet hans.

«Hva som helst»

Pedersen selv har forklart at tiltaltes navn kom opp i tankene med det samme han skjønte at brannen var påsatt. Han mente tiltalte hadde hatt en hatforestilling om ham, og at han kunne finne på «hva som helst».

Tiltalte ble pågrepet i mars samme år, to måneder etter brannen. Under ransaking der han bodde, fant politiet en perm med avisutklipp, blant annet også den før nevnte artikkelen om ham selv i lokalavisen. Videre fant politiet en trakt, en bensinkanne og to våpen: En US karabin og en Luger, samt ammunisjon.

25-åringen har forklart at han har fått disse våpnene, og erkjent at han ikke hadde tillatelse til å oppbevare dem. Han har samtykket til inndragning. Når det gjelder tiltalen om mordbrann erklærte han seg ikke skyldig da rettssaken startet i Follo tingrett tidlig i mai.

Molotov

Politiets analyser viser at glasset kom fra en flaske «Roses Lime» inneholdende bensin, altså en såkalt Molotov-cocktail. Flasken var tapet igjen og det var brukt en stormstikke for å antenne bensinen. Politiet avdekket at tiltalte hadde kjøpt en bensinkanne på Biltema 17. desember 2010, altså drøye fjorten dager før brannen. Da han ble konfrontert med dette ble han blek og skjelven og måtte legge seg ned og ta pause fra avhøret.

Splite PC-spill brann-natten

Politiet har blant annet ved hjelp av undersøkelser av tiltaltes PC funnet ut av han natt til 2. januar 2011 spilte dataspill frem til klokken 04:27. Det tar mellom 15 og 18 minutter å kjøre fra stedet der tiltalte bor, til brannstedet. Brannen ble oppdaget klokken 05:05. Tiltalte hadde tilgang til bil denne natten.

Det er ingen bevis som knytter tiltalte til åstedet eller brannen. Men Follo tingrett finner det likevel bevist at det var tiltalte som startet brannen ved hjelp av en hjemmelaget brannbombe. Motivet var konflikten med Pedersen.

Det ble funnet brent avispapir som stammet fra en seks år gammel avis, der tiltalte selv var omtalt. Han hadde kjøpt bensinkanne, tape, og på nettet hadde han søkt opp navn på ulike fyrstikktyper, på Roses Lime, på hvordan man skal lage molotov-cocktail, og han hadde også vært inne på facebookprofilen til Pedersens datter.

Via hans pc fant politiet også ut at han hadde vært inne på ØBs nettsider for å lese artikkelen om brannen som var omtalt den 3. januar 2011. Han hadde også søkt opp Pedersen på skattelistene.

Ville ha omkommet

Branningeniør Janne Hovdenakk, som var oppnevnt som sakkyndig, forklarte at dersom ikke brannen var blitt varslet gjennom røykvarslerne, ville personene som sov i huset omkommet som følge av røykforgiftning. Det var røykgasser i tidlig fase på soverom.

Retten mener at 25-åringen tente på med viten og vilje, etter å ha planlagt brannstiftelsen over flere måneder. Han visste det lå flere inne i huset og sov. Skadeverket er grovt, både på grunn av størrelsen av den materielle skaden, og fordi det oppsto fare for tap av menneskeliv.

Straffen etter mordbrannparagrafen er fra 2 til 21 års fengsel, og en av straffelovens mest alvorlige bestemmelser. Retten er enig med aktor Inga Bejer Engh at passende straff er fengsel i tre år og seks måneder, og at åtte måneder gjøres betinget. Dette fordi saken er blitt tre år gammel før den kommer for retten, noe aktor beklaget.

25-åringen må også betale erstatning til IF skadeforsikring og Frank Pedersen på 93.605 og 4000 kroner. Han blir ikke idømt saksomkostninger, da han er uten arbeid.

- En tragedie for gutten

- Man må være rammet av en sykdom når man etter flere år går til det skritt å tenne på et hus midt på natten, når man vet at det ligger flere mennesker der og sover. Det sier Frank Pedersen i en kommentar til Østlandets Blad etter den ferske tingrettsdommen. Selv mener han familien har klart seg bra i tiden etter den dramatiske natten da huset ble påtent.

- Vi er en ressurssterk familie og har taklet utfordringene etter hvert, legger han til. Men episoden hare både rystet dem og påvirket dem i lang tid. Han innrømmer at de hadde diskutert tanken om å flytte fra huset der de bor, for å komme på avstand. Men de har bestemt seg for å bli boende på Vinterbro.

- Vi må huske at det heller ikke er vanlig å bli utsatt for en brannbombe på døren. Den handlingen er jo så langt unna det folk med vanlig dømmekraft kan finne på, mener nå jeg.

Ikke rettskraftig

Dommen fra Follo tingrett er avsagt 15. mai, og da er ankefristen 14. dager. 25-åringens advokat Karoline Øverseth Bekkoset vil ikke kommentere dommen, men sier hun nå skal gå gjennom den sammen med sin klient for å diskutere hva de skal gjøre videre.

- Jeg minner om at min klient ikke har erkjent straffskyld for brannstiftelsen, sier Bekkoset.

Les flere saker i Østlandets Blad


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag