Gå til sidens hovedinnhold

- Sweetie (10) har avslørt ni norske overgripere

Over 20.000 menn var villig til å betale for å se denne «jenta» naken foran webkamera.

(Nettavisen): En nederlandsk organisasjon for barns rettigheter, Terre des Hommes, har utviklet en datagenerert, filippinsk jente som skal lokke overgripere på nett til å be om barnepornografiske tjenester mot betaling.

Organisasjonen har satt søkelys på et nytt fenomen kalt «webkamerasex med barn», som innebærer at voksne menn på nett, i all hovedsak menn fra Vesten, ber barn i fattige land om å kle seg naken foran webkameraet mot betaling.

- Ni nordmenn
Terre des Hommes hevder de har identifisert mer enn tusen potensielle barneovergripere ved hjelp av den datagenererte jenta som går under navnet «Sweetie» (søta). Flere av dem er fra Skandinavia.

- Vi har klart å identifisere ni nordmenn, ni dansker, fire svensker og fire finner, sier pressetalsmann i Terre des Hommes, Peter Avlon, til Nettavisen.

Organisasjonen har utgitt seg for å være den fiktive ti år gamle jenta på 19 engelske chatterom, ifølge Avlon, og avslørt mulige overgripere som oppsøker barn på Internett.

Organisasjonen har spanet på potensielle overgripere på nett i ti uker i våres fra et lagerlokale i Amsterdam. De skal ha vært i kontakt med over 20.000 potensielle overgripere fra 71 land.

Kripos er kjent med organisasjonens prosjekt, men har selv ikke blitt kontaktet.

- På pressekonferansen i går sa de at de skulle avdekke tusen overgripere fra flere land, og at Norge var ett av dem. Men det var ukjent for oss, sier kommunikasjonssjef for Kripos, Anne Bye Sandal, til Nettavisen.

Avlon sier det kun er Interpol som har fått navnene på de påståtte overgriperne.

- Vi har ikke vært i kontakt med noen politimyndigheter. Alt vi har gjort er å overlevere denne listen til Interpol, og det gjorde vi i går klokken 15.00, sier Avlon.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Toppen av isfjellet
Avlon sier at listen på tusen overgripere viser bare toppen av isfjellet.

- Tusen er et relativt lavt tall når man tar utgangspunkt i hvor mange overgripere det er der ute. Vi klarte å identifisere tusen personer i løpet av en ti ukers periode. I tillegg kom vi i kontakt med 20.172 menn som var villig til å betale, sier Avon.

- Så ti nordmenn er et lavt tall sammenlignet med hvor mange overgripere det er i Norge, understreker Avlon.

- Tror du prosjektet deres vil føre til noen straffesaker, Avlon?

- Jeg vet ikke. Vi er ikke en politimyndighet, så vi vet ikke om dette er godt nok bevis som kan brukes i en rettssak. Men hensikten var også å varsle myndigheter om denne aktiviteten, sier Avlon.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Blir ikke anmeldt
Prosjektleder i Terre des Hommes sier webkamerasex med barn foreløpig er en hjemmeindustri. Det er foreløpig uklart om dekkoperasjonen til organisasjonen vil føre til noen straffesaker, men prosjektet viser likevel at det er relativt enkelt å avsløre mulige overgripere på nett.

Til tross for at webkamerasex med barn er ulovlig i henhold til de fleste nasjonale lover, så er det kun seks personer som har blitt dømt for denne forbrytelsen, ifølge Terre des Hommes.

- FN har vedtatt lover som gjør denne barnemishandlingen så å si ulovlig på internasjonalt plan. Det største problemet er at politiet ikke handler før et barneoffer anmelder det, men barn anmelder nesten aldri disse forbrytelsene, sier prosjektleder Hans Guyt i Terre des Hommes i en presseuttalelse.

- Disse barna er som regel tvunget til å gjøre dette av voksne eller som følge av ekstrem fattigdom. I noen tilfeller må de vitne mot sin egen familie, noe som er omtrent umulig å gjøre for et barn, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

750.000 overgripere
Stadig billigere internettilgang i utviklingsland gjør det enklere å utnytte barn til å utføre webkamerasex mot betaling. Ifølge FN og FBI er det til enhver tid 750.000 barneovergripere som er tilkoblet Internett.

En studie utført av Terre des Hommes viser at barn som blir utsatt for webkamerasex, ofte blir psykisk syke, føler skam og skyldfølelse og får mindreverdighetskomplekser. Barna viser også symptomer av posttraumatisk stress, og ender ofte opp med en selvdestruktiv oppførsel som innebærer misbruk av alkohol og narkotika.

Se dokumentaren til Terre des Hommes.

HTML EMBED
Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken