RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sydde igjen munnen

TRÅD: Sabah Azhavi har sydd på to tråder som sørger for at han ikke får i seg annet enn flytende føde.
TRÅD: Sabah Azhavi har sydd på to tråder som sørger for at han ikke får i seg annet enn flytende føde. (Bjørn Tore Ness/Namdalsavisa)
Sist oppdatert:
Sabah Azhavi (38) har levd 14 dager uten fast føde i protest mot asylpolitikken.

Sulten, syk og deprimert sitter Sabah Azhavi (38) på asylmottaket i Namsos.

Iraneren føler at han snart blir gal av å vente, vente og vente. På hva?

- Jeg venter og venter – kanskje på et avslag på søknaden om oppholdstillatelse. Da vil jeg heller dø, sier den fortvilte 38-åringen til Namdalsavisa.

Sånn som situasjonen er nå, har han bare et ønske: Å få se igjen sønnen sin en eneste gang.

Gutten, Arash, er 15 år og bor i Iran, det Iran faren flyktet fra. Et Iran som ikke aksepterer Azhavi som statsborger. Et Iran som forfølger og torturerer mennesker som opponerer mot myndighetene, som ikke er tro mot regimet i den islamske republikken.

I går ble det kjent at flere framstående parlamentarikere i Iran krever at lederne av opposisjonen i landet må dømmes til døden, etter at flere tusen reformtilhengere i Teheran og fem andre byer i Iran mandag forsøkte å demonstrere mot regimet.

Les også: Asylmottaket: – Vi er bare rådgivere.

Azhavi har selv deltatt i demonstrasjoner mot regimet – som på sin side har kvittert med å utstede arrestordre på ham.

Har ikke statsborgerskap
Han trekker opp genseren sin og viser oss merker etter piskeslag han har fått under tortur i det han selv kaller heimlandet sitt.

Men faktum er at Sabah Azhavi ikke har noe heimland. Han er født i Irak, men har vokst opp i Iran. Ingen av landene vil gi ham statsborgerskap.

- Jeg er statsløs, sier Azhavi og forteller at han ikke kan vise fram noe pass. Han har ikke noe pass.

Id-kortet hans ble inndratt under en arrestasjon. I Iran blir han ansett som en farlig feylikurder. Han så ingen annen råd enn å flykte.

Til Namsos og Hero mottak kom han i august i 2010. Det ble søkt om oppholdstillatelse. 28. januar i år kom avslaget fra Utlendingsdirektoratet.

Avslaget er påklaget. Det kan ta tid før neste svar kommer.

Les også: Advokaten: – UNE avgjør saken.

38-åringen er blitt syk. I løpet av det drøye året han har vært i Norge, har han gjennomgått to hjerteoperasjoner.

Frykter for helsa hans
I en legeerklæring som er ettersendt til norske myndigheter, går det fram at Azhavis hjertestatus fremdeles er alvorlig og krever nøyaktig behandling og kontroller hos spesialist.

Videre står det at kortere eller lengre avbrudd i kvalifisert behandling og medisinering, kan innebære store og avgjørende konsekvenser for liv og helse, både akutt og på sikt.

I legeerklæringa som er underskrevet av Elke Bettenhausen, hjertespesialist på St. Olavs Hospital, går det fram at hjertesykdommen er av en art slik at enhver form for fysisk eller psykisk belastning kan medføre en betydelig helserisiko for pasienten.

I tillegg har han flere arr etter skuddskader fra da han kjempet på Irans side i krigen mot Irak, og han har utviklet diabetes.

Nå nekter han seg også mat.

- Hvorfor sultestreiker du?

- For å få oppmerksomhet om saken min. UDI hører ikke. Jeg vil at UDI skal gi meg et svar. Jeg kan ikke reise tilbake til Iran. Det er farlig for meg. Jeg ønsker å bli her, jobbe for det norske samfunnet. Og det høyeste ønsket er å få sønnen min hit. Hvis ikke, vil jeg helst dø, sier Sabah Azhavi.

Les flere saker fra Namdalsavisa her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere