Regn, regn og atter regn.

Det deprimerende værvarselet får solhungrige nordmenn til å rømme til sitt andre hjem - syden.

Har du ikke bestilt allerede ligger du imidlertid tynt an. Denne uka er fullbooket, og neste uke må du punge ut med mange tusen for de få gjenværende plassene til sydligere strøk.

Salgsrekord
- Juli er den beste salgsmåneden i Vings 50 år lange historie. Det er helt sinnsykt. Vi er veldig fornøyd, sier Sophie Frisholm, sjef for PR og sosiale medier i Ving, til NA24.

Frisholm anbefaler de som har mulighet til å flytte ferien til august. Da er det nemlig betydelig mer utvalg og lavere priser.

Noen rimelige alternativ
Ving hadde ikke mulighet til å øke kapasiteten i juli, så prisene har skutt i været.

Det finnes imidlertid noen rimelige tilbud.

For et par kan Ving tilby en uke på fire stjernes hotell til Kreta med avreise 28. juli til 7200 kroner totalt. Satser du på uspesifisert reise med kjæresten koster det 4800 for en uke i Rhodos fra 27. juli.

Vil dere til Tyrkia på pakkereise koster det imidlertid nesten 14.000 kroner.

Er dere en familie på fire kan dere tidligst rømme landet 27. juli. Spesifiserte reiser til Tyrkia koster mellom 20.000 og 22.000 kroner for en uke hos Ving.

Desperate nordmenn
Apollo melder også om sin beste salgsmåned noensinne.

- Du kan trykt si at folk er desperate etter å få sol på kroppen, sier daglig leder ved Apollo, Leo Berbu, til NA24.

Apollo har ingen ledige plasser før 24. juli. Selv om reiseselskapet økte antall fly forsvant de ekstra plassene før de visste ordet av det.

- Vi opplever veldig stor pågang, eller det vil si mange telefoner, for alt er jo fullt, ler Berbu.

Håp for de pengesterke
I slutten av juli er det kun et titalls plasser igjen hos Apollo, stort sett til Hellas og Kreta. Spesifiserte reiser koster mellom 5000 og 7000 kroner per person. Det er også seks plasser ledig på et cruise i Middelhavet til hele 14.000 per person.

- Nå går de siste plassene ut i rekordfart, så de som vil ha litt sol på kroppen før ferien er omme bør ikke vente, sier Berbu.

Han anbefaler sterkt å bestille spesifiserte reiser selv om det er dyrere, spesielt for småbarnsfamilier. Ifølge Berbu har nesten hele Europa dårlig vær denne sommeren, så det er stor pågang også i hotellbransjen.

- De som har ferie fra midten av august er heldige, for da er prisene ekstra lave og muligheten for å få en rimelig solferie ekstra god, sier Berbu.

Noen plasser til Gran Canaria
Det er ikke bare pakkereiser som går unna. Norwegian har i likhet med reiseselskapene opplevd rekordsalg i juli.

Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, sier at juli har vært stort sett fullbooket i lengre tid, men at ikke alt håp er ute for de som vil rømme Norge i fellesferien.

- Hvis du kan dra på en ukedag og er fleksibel med antall dager du er borte, har du mulighet til å få sol på kroppen. Men generelt er flyene relativt fulle på de mest populære rutene, sier Sandaker-Nielsen til NA24.

Han forteller at det fortsatt er mulighet til å komme seg til Middelhavet. Norwegian har også noen få ledige plasser til Gran Canaria.

- Med det dårlige været den siste halvannen måned er det ikke rart folk vil bade og sole seg, sier Sandaker-Nielsen.

Salgsøkning på 30 prosent
Han påpeker at rekordsalget i juli ikke bare skyldes det dårlige været.

- Juli ser ut til å bli en rekordmåned for oss. Å sammenlikne pågangen i juli i år og i fjor blir imidlertid som å sammenlikne epler og pærer. Vi har både nye ruter, høyere frekvens og nye fly med flere seter. Men passasjertallet i sommer har økt med 25 til 30 prosent, så salgstallene har økt omtrent tilsvarende. Det ser ut til å bli en knallbra sommer, vi er kjempefornøyde, sier Sandaker-Nielsen.