*Nettavisen* Nyheter.

Sydney kvalt av rød storm

Foto: TIM WIMBORNE (REUTERS)

Australias største by ble teppelagt av en rød sky. Se de utrolige bildene.

23.09.09 09:27

Sikten var så dårlig at internasjonale flyavganger var blitt innstilt, trafikken sto stille på motorveiene og alarmsentralen opplevde en telefonstorm fra innbyggere som hadde pusteproblemer.

Barn og eldre ble dermed oppfordret av myndighetene til å holde seg innendørs.

Sand fra outbacken
Den røde sandstormen, som hadde teppelagt store deler av delstaten New South Wales, skyldtes kraftige vinder som tok med seg tonnevis av matjord fra de tørkerammede områdene i Australias outback, melder BBC.

- Det har vært ganske sykt. Det meste var rødt, men nå har det dabbet av. Nå er det sol og klart vær. Det har vært mye vind, så det meste av sanden har blåst vekk, sier norske Kristian, som studerer i Sydney, til Nettavisen.

Himmelen var oransje
Han forteller at sandstormen inntok storbyen ved seks-syvtiden onsdag morgen lokal tid, og nådde et klimaks ved ellevetiden på formiddagen.

- Jeg tror folk lurte litt på hva som skjedde fordi himmelen var oransje og det var dårlig sikt, sier han og legger til at det ikke var noe tilløp til kaos.

Australias landemerker som for eksempel operaen i Sydney, var tildekket med rød tåke, og mange innbyggere brukte munnbind for å beskytte seg mot sandstormen, ifølge lokale medier.

- Fargene er helt utrolige. Jeg er 72 år gammel og har aldri opplevd noe lignende, sier en Sydney-innbygger til nyhetsbyrået AP.

Rammet av naturkatastrofer
Det australske metrologiske institutt varslet kraftige vinder i Sydney og andre deler av delstaten, men dette lettet utover onsdagen.

Australia har blitt rammet av en rekke naturkatastrofer som haglstorm, jordskjelv og skogbranner de siste 24 timene.

2394

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.