En av mange barnehager som er rammet av sykdom i Oslo for tiden er Lille Ekeberg barnehage på Nordstrand. Barnehagens styrer Hanne Solberg Nilsson sier til Nettavisen at det er mye sykdom for tiden, men understreker samtidig at dette er ganske vanlig med tanke på årstiden:

– Det er jo den tiden av året. Det er mye forkjølelse, vanlig influensa, også videre. Vi kjenner til dette og er vant til å håndtere det, sier Nilsson til Nettavisen.

Hun sier videre at antall barn som er hjemme med sykdom varierer fra uke til uke. Det er først og fremst forkjølelse som gjør at barn må bli hjemme, forteller Nilsson.

Nok å gjøre for fastlegen og legevakten

Assisterende bydelsoverlege i Nordstrand, Guri Sandal Thu, opplyser at situasjonen er krevende for mange familier om dagen.

- Det går flere infeksjonssykdommer om dagen. Både fastleger og legevakt melder om stor pågang av syke barn. Det er flere ulike virus som sirkulerer, skriver Thu i en e-post til Nettavisen.

Les også: 26 pasienter med RS-virus på Oslo universitetssykehus: - En utfordring

- Er det mange som må holde seg hjemme fra jobb som følge av dette?

- Jeg har ingen tall på dette, men syke småbarn fører naturlig nok til at voksen må være hjemme fra jobb for å passe på dem, svarer den assisterende bydelsoverlegen.

Hun forteller videre at det først og fremst er forkjølelsesvirus, RS-virus og covid-19 som rammet barna hardest.

Thu har også noen klare råd til søndagens Halloween-feiring. Nylig gikk blant annet helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol ut og sa at snørrete barn ikke burde være ute og be om godteri, men så gjorde Kjerkol retrett og sa at det var greit likevel.

- Generelt gjelder det at de som er syke bør holde seg hjemme. Dette gjelder både for voksne og barn. Når man skal dele ut godteri er det greit å bruke innpakket godteri, og at den som gir ut godteriet gjør dette med for eksempel en pølseklype. Da unngår man at mange forsyner seg med hendene fra samme skål, understreker overlegen.

Thu opplyser avslutningsvis at influensasesongen i Norge foreløpig har vært ganske mild.

Enormt fravær i Asker og Bærum

Budstikka har sett på forholdene i Asker og Bærum ved å ta en ringerunde til 25 barnehager. Funnene var nedslående. De fant ut at alle barnehager hadde syke barn i starten an denne uka, og at i den verst rammede barnehagen var to av tre barn syke på én og samme dag. Det var også en spesifikk barnehage som hadde et enormt fravær.

– Jeg har ikke opplevd noe lignende over så lang tid før. Nå har vi hatt unormalt mange syke barn og voksne i flere uker, sier virksomhetsleder for Åby barnehage på Vettre i Asker, Kjetil Halvorsen, til Budstikka.

Avisen skriver at hele 23 av 70 barn var borte i Åby barnehage på mandag, og at barnehagene generelt har blitt rammet hardt av forkjølelse, spysyke og korona.