RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sykefraværet har eksplodert i høst

Sist oppdatert:
Bergen (NTB): Aldri før har sykefraværet i Norge vært høyere enn tredje kvartal i år. Økningen er størst blant menn i næringer som er hardest rammet av finanskrisen.

I andre kvartal i år var fraværet 7,1 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå. På årsbasis nærmer fraværet seg nesten 9 prosent, skriver Bergens Tidende.

De samlede fraværstallene for tredje kvartal, som offentliggjøres fredag, er ifølge Bergens Tidende dramatisk mye høyere enn det regjeringen la til grunn da statsbudsjettet ble presentert for to måneder siden.

Fra 1989 og fram til i fjor økte forskjellen på menns og kvinners sykefravær fra 36 til 77 prosent. Men under finanskrisen i år ble trenden brutt. Nå er det først og fremst menns fravær som øker. Her er økningen på 10,7 prosent fra andre kvartal 2008 til samme kvartal i år. Økningen blant kvinner har vært mye lavere.

Utgiftene til folketrygden øker dramatisk og kan ende på 37 milliarder i 2009. Forklaringen er sykefraværet som bare stiger og stiger. Konsekvensen er at alle prognoser og budsjetter sprekker.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har fryktet en slik utvikling. 18. november ga han et forvarsel om hva de nye tallene vil vise da han sa at «ny informasjon fra Arbeids- og velferdsdirektoratet tyder på at det trygdefinansierte sykefraværet per sysselsatt kan øke med 10 prosent fra 2008 til 2009».

Det kan betyr at Stortinget kan ha bevilget over 4 milliarder kroner for lite til den folketrygdfinansierte syketrygden når regnskapet for 2009 skal gjøres opp en gang til neste år. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere