Gå til sidens hovedinnhold

Sykehjem roer gemyttene?

Byggestarten for det nye sykehjemmet på Stovner ble markert med grunnsteinsnedleggelse i den nedhugde "blåbærskogen". Jeg får håpe at nabolaget har roet seg, sier helsebyråd Sylvi Listhaug (FrP).

RUTHS VEI: Byråden for helse og velferd fikk den store æren av å legge ned grunnsteinen til det nye sykehjemmet på Stovner. Tilstede under seremonien var bydelsutvalget, byggherren Omsorgsbygg, Sykehjemsetaten og en fulltallig lokalpresse. Listhaug ga uttrykk for håp om at de sterke naboprotestene går i jorda samtidig med grunnsteinen. Dette er det roligste nabolag man kan ha. Det er ikke mye bråk fra et sykehjem. All honnør til bydelsutvalget og bydelsleder Tore Ludt som sto imot presset. Det er tøft å møte slik motstand, sa Listhaug.

Moderne sykehjem

Byggingen av det nye Stovnerhjemmet har vært en svært omstridt sak i bydel Stovner. Naboprotestene har vært heftige fordi bygget ligger midt i et grøntområde. Tomten har vært regulert til sykehjem siden 1967 og til slutt måtte grøntlungen gi tapt for gravemaskinene. Et nytt sykehjem tar nå form. Torsdag var det seremoni med nedleggelse av en "grunnstein", i form av en kiste pakket med diverse remedier. Administrerende direktør i Omsorgsbygg, Jan Egil Clausen, la blant annet ned avisutklipp fra lokalpressen, foruten hilsener og gaver fra bydelsutvalget og beboerne på sykehjemmet.
Det blir jo spennende å se om 200 år hvilket inntrykk innholdet av kisten gir, sa Clausen.
Ifølge Hege Rydland i Link Signatur Arkitekter har det vært en spennende oppgave å tegne Norges mest moderne sykehjem. Hver beboer får eget rom på 30 kvadratmeter med eget bad. Det er planer om en bydelskafé, i tillegg til dagsenter, aktivitetssenter og sansehage for de eldre.
Her bygger vi for framtida, sa Jan Egil Clausen.
Bygget er trukket lengst mulig vekk fra beboerne rundt, for å unngå provokasjoner.
Vi har plassert bygget så langt ut mot Stovnerbakken og jernbanen som mulig for å ta mest mulig vare på vegetasjonen og danne en buffer mot boligene, sa Rydland.
Det blir egne trillestier rundt sykehjemmet, hvor de eldre kan få luftet seg.
Uteområdet er en naturtomt, sa Rydland.
Leder av bydelsutvalget, Tore Ludt (SV), gleder seg over det nye sykehjemmet og sover fortsatt godt om natta, protestene til tross.
Jeg tror nok mange av aksjonistene vil si at dette ble ikke så verst allikevel. Vi var heldige som hadde et samlet bydelsutvalg som mente at dette ble bra. Jeg er overbevist om at nabolaget roer seg ned og synes at sykehjemmet blir fint, sa han.
Frp-byråd Listhaug kunne si seg 100 prosent enig.
All honnør til bydelsutvalget som sto imot trykket. Og takk til Maria Brattebakke som virkelig har stått på for å få dette sykehjemmet på plass, skrøt hun.

Feiret med bløtkake

Bydelsdirektør Brattebakke tror bokvaliteten blir betraktelig hevet nå som sykehjemmet ligger midt i en grønn lunge.
Det er en fabelaktig beliggenhet. Dette blir bra, mente hun.
Listhaug fremhevet den gode plassen som brukerne får å boltre seg på, 12.000 kvadratmeter fordelt på tre etasjer.
Brukerne ønsker mer plass på et sykehjem idag. De godtar ikke å bli stuet inn på et lite kott, sa Listhaug.
Helsebyråden vil bygge flere nye sykehjem, med hjelp av en ny tilskuddordning som kommer snart.
Vi jobber for å få utløst flere av disse midlene til Oslo, sa hun.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis