Gå til sidens hovedinnhold

Sykehjems-dusjer stengt på grunn av legionella

Deler av Romsås sykehjem avsperret på grunn av fryktet bakterie.

ROMSÅS: Et høyt antall legionellabakterier førte fredag til at dusjene i en etasje på Romsås sykehjem måtte stenges.

Bakteriene kan forårsake blant annet legionærsykdom. Smittevernoverlege Tore Steen i Oslo kommune bekrefter funnene, i samtale med dittOslo.

– Det ble funnet et forholdsvis høyt antall legionellabakterier i dusjene i én etasje av bygget. Det er ikke uvanlig å finne legionellabakterier, men her var det fortsatt et høyt antall av dem etter at det ble gjort en såkalt sjokkoppvarming, sier Tore Steen.

Sjokkoppvarmingen er en metode som brukes for å drepe bakteriene. Dette gjøres ved å utsette dem for en temperatur på 70 grader.

Overlevde

Vanligvis skal metoden gjøre at bakteriene forsvinner helt, eller gi en betydelig nedgang i utbredelsen.

– Da det ble tatt nye prøver kort tid etterpå var antallet bakterier fortsatt høyt. Det gjorde at man inntil videre stengte alle dusjene i etasjen, forteller Steen.

LES OGSÅ: Ingen felles legionella-smittekilde

Helsekonsulent Ann Kristin Ødegaard i Bydel Grorud bekrefter at prøveresultatene førte til stengingen av dusjene.

– Vi fikk vite dette på fredag, og tok beslutningen om å stenge alle dusjene i etasjen samme dag, sier Ødegaard til dittOslo.

Også hun understreker at det ikke er uvanlig å finne legionella i prøver, men ikke i slike mengder. Rutinekontrollene gjøres nettopp for å avdekke større forekomster. Dersom såkalt sjokkoppvarming ikke dreper bakteriene må det brukes andre tiltak for å stoppe ytterligere spredning.

LES OGSÅ: Vestkant-eldre flyttes fra Tåsen til Romsås sykehjem

– Liten risiko

– Risikokommunikasjon rundt legionella er vanskelig. Det er svært liten risiko for å bli smittet av legionella. Men dersom noen skulle bli smittet så kan konsekvensen bli stor, i verste fall død, påpeker Ann Kristin Ødegaard.

Helsekonsulenten i Bydel Grorud opplyser at dusjene i den nevnte etasjen holdes stengt inntil en desinfisering i hele rørsystemet er gjennomført.

– Bakterien finnes bare i dusjene og ikke i etasjen ellers. Man kan bare bli smittet hvis man puster inn bakterien mens man dusjer, informerer hun.

Ødegaard tilføyer at legionellabakteriene foreløpig ikke har gitt store konsekvenser for beboerne. Disse må dusje andre steder i bygget enn akkurat i den berørte etasjen til forholdet er rettet.

LES OGSÅ: Populære arrangementer – tydelige spor

Kom med klimananleggene

Legionellabakterier kan som nevnt forårsake legionærsykdom, en lidelse Folkehelseinstituttet beskriver som en alvorlig lungebetennelse.

Sykdommen ble først kjent etter et utbrudd i den amerikanske byen Philadelphia sommeren 1976.

Da ble en rekke en rekke krigsveteraner fra American Legion smittet på et hotell under årsmøtet sitt. I tillegg til personer som befant seg på hotellet, ble også folk som passerte i gata utenfor hotellet smittet.

Senere viste det seg at et kjøletårn i hotellbygget sannsynligvis var infisert av legionella.

Sykdom relatert til legionella ble først påvist hos mennesker etter 1950-tallet, da bruk av klimaanlegg ble mer utbredt.

LES OGSÅ: – Vet aldri hvem som kan bli rammet

Store utbrudd i Norge

Første registrerte utbrudd av legionærsykdom i Norge var i Stavanger i 2001 med 28 smittede, der sju personer døde. Kilden var et kjøletårn i et hotell.

I 2005 var det et større utbrudd i østfoldbyene Sarpsborg og Fredrikstad, der det antas at 103 personer ble syke. Elleve av disse døde. Sykdomsutbruddet skyldtes utslipp fra en luftskrubber i et luftrenseanlegg ved en treforedlingsbedrift.

Dette er ett av de største kjente utbrudd av legionærsykdom i verden.

I 2008 var det et nytt utbrudd i det samme området. Fem personer ble syke, og to av disse døde.

I Oslo har antallet av legionellasmittede vært lavt siden 1990. I 2010 ble det påvist fire smittetilfeller, der tre av disse kun hadde befunnet seg i Norge. Helseetaten konkluderte med at pasientene sannsynligvis ikke ble smittet av samme kilde.


LES OGSÅ:

Ønsker du deg en rolig tur i skogen tirsdag? Ligg i såfall unna Lillomarka!

To smittet av tuberkulose

Stiller strenge krav til romleir på Skullerud

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai