*Nettavisen* Nyheter.

Sykehjemsbeboer trillet ut nødutgang - omkom

DØDE: En beboer døde etter en fallulykke ved Tingvoll sykehjem lørdag 21. desember. Foto: Jarl Morten Andersen (Sarpsborg Arbeiderblad)

Mann i rullestol falt ned trapp etter å ha åpnet en nødutgang.

01.07.14 13:38

SARPSBORG (SA): Lørdag 21. desember inntraff en tragisk ulykke ved Tingvoll sykehjem på Grålum. En sykehjemsbeboer og rullestolbruker i 80-årene tok seg ut gjennom en nødutgang og trillet rett i døden.

Les saken i sa.no her

Både politiet og Helsetilsynet er varslet om ulykken.

- Mannen i rullestol falt ned en trapp etter å ha åpnet en nødutgang. Selv om det inntrufne ble oppdaget med en gang sto dessverre ikke livet til å redde, forklarer helsesjef Øivind Werner Johansen.

Sender rapport
Dødsulykken skjedde på kveldstid 21. desember.

- Politiet ble varslet umiddelbart. Vi har også kontaktet Helsetilsynet i Østfold, som nå vil få oversendt en fullstendig rapport om hendelsen, sier helsesjefen til Sarpsborg Arbeiderblad.

- Saken er avsluttet fra politiets side. Det ble konkludert med at dette er en ren ulykkeshendelse. Den vil derfor ikke bli etterforsket videre, sier kriminalsjef Kai Andersen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Lav bemanning
Wenche Christoffersen har jobbet i helsevesenet i 40 år. De siste årene som helgevakt ved den aktuelle Tingvoll-avdelingen fram til hun gikk av med pensjon i mai 2013.

- Jeg vet ingen ting om selve ulykken. Men på generelt grunnlag vil jeg si at sykehjemmet er altfor dårlig bemannet. Tre personer på kveldsvakt skal ta vare på 18 beboere. De skal stelles, legges og holdes oppsyn med. Etter at kjøkkenet ble flyttet fra stedet, har gjøremålene blitt enda flere og presset på de ansatte enda større. Jeg hevdet at bemanningen var for lav også da jeg var i jobb. Men ble ikke hørt. Og mitt inntrykk er at ingen lenger tør si fra i frykt for at det kan få konsekvenser, sier Christoffersen.

Forsvarlig bemanning
Helsesjef Johansen mener ulykken ikke kan relateres til bemanning.

- Nei, jeg har vondt for å se det. Den forulykkede likte å kjøre rundt med sin rullestol og beveget seg fritt rundt i hele sykehjemmet. Ellers får det bli opp til Helsetilsynet å finne ut om kommunen eventuelt kan bebreides for noe i forbindelse med ulykken. Det vi foreløpig har gjort i kjølvannet av tragedien er å forbedre sikkerhetssystemet rundt den aktuelle nødutgangen. Vi er dessuten i ferd med å gjennomgå alle nødutgangene ved våre sykehjem for å sikre at noe slikt ikke vil skje igjen. I Sarpsborg har vi heldigvis aldri tidligere hatt lignende ulykker. Den tragiske hendelsen har gått hardt inn på både ansatte og andre beboere, forklarer Øivind Werner Johansen.

Som for øvrig mener bemanningen ved sykehjemmene er forsvarlig med hensyn til antall pasienter.

Les flere saker i sa.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag