Gå til sidens hovedinnhold

Sykehjemsrapporter på avveie

Magne Gjelseth (Frp) er opprørt over byråkratisk rot og sendrektighet i Sykehjemsetaten. Flere tilsynsrapporter er på avveie.

STOVNER: Magne Gjelseth (Frp) er leder for det såkalte tilsynsutvalg 1. Utvalget består av Bjørn Bjørntvedt fra Høyre og Eva Nygren fra Ap. Politikerne kikker Stovnerhjemmet i kortene og går tilsyn. Men noe svar på hvordan feil og mangler følges opp, har han enda ikke fått.

Siden juni i fjor har jeg ikke hørt et pip. Vi sender inn rapporter men får ikke noen tilbakemelding, sier han oppgitt.

Lukket rom?

Ny sykehjemsetat trådte i kraft 1. januar 2007. Gjelseth håper ikke at etaten prøver å dekke over negativ informasjon fra tilsynsrundene. Han synes lite om at etaten ikke kommuniserer tilbake til bydelen. Konkret er det snakk om 9 tilsyn fra i fjor, og 5 tilsyn for i år, ifølge Gjelseth.

Jeg har vært i kontakt med rådhuset og de mangler tydeligvis en rutine på det jeg etterlyser. Vi vet ikke om det blir gjort noe. Jeg synes dette er uheldig, sier Gjelseth.
Politikeren vil blant annet ha svar på håndtering av farlig MRSA-smitte og det han mener er for rask utskrivning fra sykehus.

Rapportene er i all vesentlighet positive, så jeg skjønner ikke hva som skulle være så galt med å gjøre dem offentlig. MRSA-smitten er vi redde for, men vi har full tillit til at Stovnerhjemmet håndterer det på en god måte. Det har også vært episoder med frossen kalkun til middag, men det ble rettet opp, forteller Gjelseth.

BU må få rapporter

Frp-politikeren synes det er spesielt at bydelsutvalget holdes uviten om status på Stovnerhjemmet. BU må få denne informasjonen, påpeker Gjelseth.

Rapportene danner grunnlaget for neste tilsyn igjen. Pårørende og beboere spør oss om ting er fulgt opp, men vi kan ikke gi dem noe svar. Det blir jo ikke gjort endringer uten at tilsynsutvalget påpeker det, sier han.

Gjelseth får støtte for sin frustrasjon hos institusjonssjefen ved sykehjemmet.

Jeg synes det høres merkelig ut at de ikke gir tilbakemelding. Selv om ikke tilsynsutvalget har noen myndighet, er det greit at de kikker oss i kortene. Vi trenger å bli passet på av noen utenfor hjemmet som ikke er farget av miljøet, sier Holger Olsen.

Tilliten svikter

Gjelseth må innrømme at rutinesvikten ikke vekker tilliten til Sykehjemsetaten, som var Frp sin oppfinnelse.
Vi kan ikke ha noe av at ting holdes i det lukkede rom. Når ting blir borte i systemet føler tilsynsutvalget at jobben vi gjør ikke er meningsfylt. Bydelen har sendt alle rapporter. Jeg har mer tillit til administrasjonen enn til Sykehjemsetaten, sier han.

Ikke enig med kollega

Frps gruppeleder og leder av helse- og sosialkomiteen, Henning Holstad, er ikke enig i problemstillingen som partikollegaen tar opp.
Vi mangler ingen rutiner. Hvis rapportene inneholder ting som BU reagerer på, må de selv reagere overfor sykehjemsetaten. Jeg ser ingen grunn til at etaten skal få løpende orientering om at alt står bra til. Hvis bydelen mener noe er galt, må de ta det opp direkte med Sykehjemsetaten, sier han.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn