*Nettavisen* Nyheter.

Sykehus frykter at akutt syke venter for lenge med å ta kontakt

Oslo 20200305. På Aker sykehus er det satt opp telt hvor man kan kjøre inn med bil for å bli testet for Covid-19-virus.

Oslo 20200305. På Aker sykehus er det satt opp telt hvor man kan kjøre inn med bil for å bli testet for Covid-19-virus. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: Fredrik Hagen (NTB scanpix)

Flere sykehus har færre innleggelser av pasienter som trenger akutthjelp utenfor korona-sfæren.

26.03.20 11:54

De frykter at folk vegrer seg for å ta kontakt og forbereder seg på at utviklingen plutselig kan snu.

Les også: Her er koronamaskinen som kan teste deg

– Det er en fallende kurve. Vi merker at vi har flere ledige sengeplasser. Det tar vi som et varsel om at noe er i gjære, sier overlege Guri Hagberg på seksjon for hjerneslag ved Ullevål sykehus til NRK.

Når en pasient får slag, dør 2 millioner hjerneceller i minuttet, så vær obs på å ringe 113 hvis du får problemer med å prate, smile og løfte.

Les også: Bekymret over antall korona-kontakter


Sykehus er bekymret

Sykehuset har det samme tilbudet til akutt syke pasienter som før.

Klinikksjef for medisin ved Sykehuset i Østfold, Volker Moræus Solyga, tror blant annet at mange ikke vil belaste helsevesenet eller er redde for å bli smittet av koronaviruset.

– I tillegg kan det spille inn at mange er hjemme og tar det med ro. Da kan det hende noen sykdommer ikke forverres på samme måte som ellers, som for eksempel lungesykdommer.

Les også: Nye korona-symptomer: Her er tegnene på at du kan være smittet uten å vite det (+)

St. Olavs hospital i Trondheim er også bekymret for at folk som virkelig trenger hjelp, vegrer seg for å ta kontakt. Sykehuset understreker at de har god beredskap og kapasitet.

Flere av sykehusene er nå bekymret for utviklingen.

– Det er viktig at personer som blir akutt, livstruende syk, ringer 113 med en gang - uansett hvilken sykdom eller skade de har, sier administrerende direktør ved universitetssykehuset i Nord-Norge, Anita Schumacher til NRK.

Les også: Hva gjør du når fastlegen er syk?

Unge i respirator

Onsdag bekreftet Bærum sykehus at de har flere unge mennesker utenfor risikogruppene er lagt i respirator på intensivavdelingen.

Personene det er snakk om, er mellom 20 og 45 år og uten underliggende sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og/eller høyt blodtrykk, ifølge Budstikka.

- Av hensyn til personvernet, kan vi ikke ikke gi flere detaljer om hvem disse er, sier pressekontakt Torfinn Frostad ved Vestre Viken til Nettavisen onsdag morgen.

Han forteller at de har fått mange henvendelser om det samme.

Les også: Sykehusleder: – Unge og friske rammes blindt

Pasientene på intensivavdelingen legges i narkose, og får hjelpe til å puste ved hjelp av respirator. De får også annen støttebehandling.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er kun 17 av de 74 koronasmittede som har fått intensivbehandling i Norge, under 50 år.

Ullevål-lege: - Unge og friske rammes blindt

Leder for medisinsk intensivavdeling ved Ullevål sykehus, Dag Jacobsen, mener nye data fra USA, Danmark og Norge er foruroligende.

– Det som er nytt, er at også yngre, friske får sykdommen. Også i alvorlig form, slik at de må ha hjelp av respirator. Det er fortsatt sånn at eldre og de med kroniske sykdommer er overrepresentert. Men nå ser vi at unge og friske rammes blindt, uttalte han til Aftenposten for fem dager siden.

– Dette må vi få ut og gjøre kjent i befolkningen slik at de unge også forstår at de må ta sine forholdsregler. De har til nå levd i et slags fristed, men det må det bli slutt på, sier han.

Få siste nytt om koronaviruset i Nettavisens nyhetsttudio

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag