*Nettavisen* Nyheter.

Sykehus har ulik praksis for fødselsbetaling

Den etiopiske kvinnen som fikk en fødselsregning på 52.000 kroner fra Levanger sykehus, hadde sluppet denne utgiften ved andre norske sykehus.

Norske sykehus har nemlig ulik praksis når det gjelder å ta betalt for fødsler der moren oppholder seg ulovlig i landet, skriver Aftenposten.

Stavanger universitetssjukehus forlanger ikke betaling, men det gjør Sørlandet sykehus. Ved Oslo universitetssykehus gjør man begge deler, skriver avisen.

Dropper regning

Pasienter som er asylsøkere, men har fått avslag på opphold, vil få dekket sin behandling så lenge vedkommende befinner seg i Norge. For poliklinisk behandling betaler de egenandel på lik linje med norske pasienter. Vi har imidlertid ikke fakturert fødsler til asylsøkere som eventuelt har fått avslag, sier sykehuskonsulent Gerd Marie Bore Halseth i Stavanger.

Grunnen til at man ved Oslo universitetssykehus stort sett dropper å sende regning, er at man anser sjansen for at den blir betalt, som minimal.

Ved Sørlandet sykehus får man bare én til tre slike saker i året. Kvinnen får tilsendt faktura, og ved manglende betaling blir den også purret, men purringen går ikke til inkasso, sier økonomidirektør Per Qvarnstrøm.

Høie må svare

Venstres stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag, André Skjelstad, har sendt brev til helseminister Bent Høie (H) for å høre hans syn på at etiopiske Tegist Regasa ble avkrevd 52.000 kroner for fødsel ved keisersnitt ved Levanger sykehus.

Høie ønsker ikke å kommentere saken før han har gitt Stortinget sitt syn.

Reaksjonene har imidlertid vært sterke. I helgen ble saken betegnet som både hjerteskjærende og dobbeltmoralsk. Det bør være gratis å føde, konstaterte Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna.

– Dette hjerteskjærende. En slik grenseløst smålig behandling av denne familien er rett og slett himmelropende unorsk. Jeg vil gjerne ha helseministerens syn, sier André Skjelstad og kalte politikken kvinnefiendtlig. Det skaper en egen underklasse av kvinner som tvinges til å utsette seg selv og barnets helse for unødvendig risiko, mener Skjelstad.

Lignende sak

Også KrF og SV reagerte sterkt da de fikk høre om praksisen, og Senterpartiets Kjersti Toppe har bedt Høie pålegge alle sykehus å gi gratis fødselshjelp også til kvinner som ikke har lovlig opphold i landet.

Det er ikke første gang en helseminister blir spurt om praksisen om å kreve betalt av fødende uten oppholdstillatelse. Etter en lignende sak i 2011, svarte daværende helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) på et spørsmål fra Venstre-leder Trine Skei Grande.

Da het det at sykehuset må ta regningen selv, dersom pasienten ikke kan betale. Likevel har altså Regaza, som ikke får lov å jobbe i Norge, fått en skyhøy regning.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag