Sykehusdirektør går av

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Gir seg etter sterk uenighet.

06.06.11 14:14

Siri Beate Hatlen trekker seg fra stillingen som administrerende direktør i Oslo universitetssykehus.

Hatlen sa opp sin stilling under et ekstraordinært styremøte på telefon søndag, ifølge Aftenpostens nettutgave. Mandag formiddag ble de ansatte ved helseforetaket informert.

Helse Sør-Øst har pålagt sykehuset å spare inn 500 millioner kroner, noe Hatlen har uttrykt problemer med.

6. mars 2009 ble Hatlen ansatt som administrerende direktør i Oslo universitetssykehus. Firebarnsmoren er utdannet sivilingeniør fra Norges Tekniske Høyskole (nå NTNU), og var konserndirektør i Statkraft fra 2007.

Jan Eirik Thoresen
Styret har nå konstituert viseadministrerende direktør Jan Eirik Thoresen som leder for sykehuset inntil ny administrerende direktør er ansatt.

- Jeg vil takke Hatlen for den store og viktige innsatsen hun har lagt ned i sykehusets to første år. Hatlen har oppnådd mye på kort tid. Ikke minst har hun fått på plass viktige strukturer for hvordan det nye sykehuset skal jobbe og samhandle, sier administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst RHF.

Hun er glad for at Jan Eirik Thoresen har sagt ja til stillingen som fungerende administrerende direktør.

- Han kjenner sykehuset meget godt, Thoresen er lege og har lang erfaring fra og bred kompetanse i omstillinger og drift av sykehus, sier hun.

- På rett vei
- Jeg har stor forståelse for at de ansatte opplever situasjonen som vanskelig og vil berømme dem for den formidable innsatsen de legger ned, sier Mikkelsen.

Hun viser til at andelen pasienter som opplever brudd på behandlingsfristene i år er redusert fra 20 til 10 prosent, samtidig som det er færre sykehusinfeksjoner. Sykehuset har også fått på plass en helt ny organisasjonsmodell og et tett samarbeid mellom fagmiljøene.

- Det viser at fusjonen er på rett vei, og jeg er glad for at alle er enige om målet, sier Mikkelsen.

Sykehuset er i en krevende driftssituasjon, og må tilpasse bemanning og ressursbruk til nytt og mindre opptaksområde.

- Det er likevel ikke riktig at Oslo universitetssykehus skal si opp tusenvis av ansatte i årene som kommer. Sykehuset har en naturlig avgang på cirka 1.000 ansatte i året. Det gir betydelig fleksibilitet når bemanningen skal tilpasses oppgavene, sier Mikkelsen.

Visjon
Helse Sør-Østs visjon er å etablere Oslo universitetssykehus som et av de ledende og mest moderne sykehusene i Norden – både når det gjelder kvalitet, pasientbehandling, forskning og kunnskapsutvikling. Dette vil utvilsomt kreve store investeringer i årene som kommer. Derfor er Oslo universitetssykehus tilført 1,2 milliarder kroner i omstillingsmidler (dels lån, dels tilskudd) i fjor og i år.

Styret i Helse Sør-Øst RHF vil den 16. juni vurdere flere tiltak som skal underlette omstillingen for Oslo universitetssykehus også i 2012, blant annet:

  • Muligheter for å gå med 400 millioner kroner i underskudd også neste år.
  • Et direkte tilskudd på ytterligere 160 mill i 2012 for utjevning av inntektsmodellen.
  • En avsetning på 300 millioner kroner til omstillingsinvesteringer i konkrete prosjekter når Oslo universitetssykehus har identifisert og konkretisert disse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.