I en pressemelding fra Eivind Solheim datert 1.juli, skriver sykehusdirektøren at han for å bidra til å gjenopprette tilliten til Nordlandssykehuset har medelt styreleder Stig Fossum at han går av, skriver Avisa Nordland.

- Beslutningen er truffet etter en samlet vurdering av de opplysninger som er fremkommet i forbindelse med en tilsynssak, og forhold knyttet til denne, som vedrører brudd på vedtatt funksjonsfordeling i Helse Nord, skriver Solheim.

Han legger til:

- Jeg vil beklage den belastning dette har påført alle de som er berørt; pasienter, pårørende, ansatte, styre og ledelse.

Les: Hele pressemeldingen fra Solheim her

Sykehusskandalen ved Nordlandssykehuset ble rullet opp i Avisa Nordland og VG sist lørdag.

Da sto den tidligere operasjonssykepleieren Lillian Olsen (61) fram med sin historie.

Avisa Nordland avslørte da at Nordlandssykehuset utførte en operasjon som medførte store komplikasjoner, uten å vite helt sikkert om det var kreft.

Da Olsen våknet av narkosen var deler av bukspyttkjertelen (pancreas) og deler av tynntarmen fjernet. Milten var borte. Spiserøret var koblet fra og leveren var skadet. Men det var bare begynnelsen, for senere måtte hun opereres flere ganger.

Dette skjedde selv om Helse Nord i 2004 bestemte at denne type operasjoner bare skulle skje ved UNN i Tromsø eller ved Oslo Universitetssykehus.

- Hvorfor kunne de ikke ha ventet? De kunne tatt kreftprøven, sydd meg sammen og ventet på svaret. Med det gjorde de ikke. De røsket heller ut innvollene. Jeg kan ikke tilgi at de ikke ventet, sa Olsen til Avisa Nordland.

- Det er helt forferdelig
I løpet av uka har VG og Avisa Nordland fått fram flere saker der personer har fått komplikasjoner etter lignende operasjoner ved Nordlandssykehuset.

Randi Waade (40) på Tverlandet fikk fjernet milten og deler av bukspyttkjertelen på Nordlandssykehuset i Bodø i februar i fjor. Hun ble operert av de samme to legene som Avisa Nordland skrev om lørdag, og som nå granskes av Helsetilsynet. Tre uker etter operasjonen fikk hun vite at prøvene viste at hun ikke hadde kreft likevel.

- Jeg følte meg frisk da jeg ble lagt inn for operasjon. Siden har jeg vært sykemeldt. Jeg trodde jeg var den første og eneste som var utsatt for dette. Nå forstår jeg at vi er flere. Det er helt forferdelig, sier Waade.

Statens Helsetilsyn har iverksatt granskning av 16 slike operasjoner som er gjort på sykehuset siden 2004, der man ikke har forholdt seg til bestemmelsen fra Helse Nord.

Mandag fratrådte klinikksjef Hans Rydningen ved kirurgisk ortopedisk klinikk fra sin stilling, og dagen etter bestemte også Salten politidistrikt seg for å etterforske saken.

Offer overrasket

- Det var overraskende. Det var svært overraskende, sier Lillian Olsen til Avisa Nordland.

- Det er spesielt overraskende etter de uttalelsene han har gitt de siste dagene, der han har sagt at han ikke vil forlate stillingen sin.

- Tenkte du at dette kunne skje da du fortalte din historie i avisa og startet hele saken?

- Nei, det gjorde jeg egentlig ikke. Men jeg ville at noen skulle ta ansvar for det som skjedde med meg og mange andre. Og jeg mener det er feil at bare de to involverte kirurgene ble alene med alt ansvaret, for det trodde jeg ikke på. Jeg har hele tida trodd at noen høyere oppe i systemet har visst om det som skjedde, sier Olsen.

- Føler du nå at noen har tatt ansvar?

- Ja, det føler jeg. Og det er helt riktig. Klinikksjefen har vel innrømmet at han visste om det som skjedde.

- Hva tenker du om at klinikksjefen er erstattet og direktør Solheim nå går av?

- Det er helt riktig. Når de først sitter i disse stillingene må de ta ansvar.

- Er du lettet over det som nå har skjedd?

- Nei, jeg er bare trist. Og jeg fryder meg ikke og føler ingen glede. Jeg var ikke ute etter å ødelegge karrieren for verken kirurger, klinikksjef eller direktøren. Og jeg vet at dette betyr mye for de involverte og deres familier.

- Det har sikkert vært en tøff uke for deg - angrer du på at du fortalte historien din i avisa?

- Enkelte dager gjør jeg det. Men når jeg ser at det har skjedd med andre, også yngre mennesker, så kan jeg ikke angre. Og jeg har fått enorm støtte fra både kjente og ukjente, sier Lillian Olsen til Avisa Nordland .

- Riktig beslutning

Administrerende direktør i Helse Nord, Lars Vorland uttaler i en pressemelding at han støtter avgjørelsen til Eivind Solheim.

- Slik saken har utviklet seg og etter hvert som flere fakta har kommet på bordet, så er det en rett beslutning Solheim tar, sier Vorland.

Vorland legger også til at han synes det er "forferderlig trist" at Solheim går av.