RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sykehusene har ulik praksis for å redde tidligfødte

Oslo (NTB): Norske sykehus har ulik praksis på hvor tidlig de griper inn for å redde tidligfødte babyer. Utfallet kan bli forskjellig, avhengig av hvor i landet fødselen skjer.

Blant de mest restriktive sykehusene er St. Olavs hospital i Trondheim og Haukeland universitetssjukehus i Bergen. Ved blant annet Stavanger universitetssjukehus er praksisen minst restriktiv. Der gis det livreddende behandling til barn som fødes i uke 23 i langt større grad, skriver Aftenposten.

I Oslo er det forskjell internt ved Oslo universitetssykehus (OUS). Mens fødeavdelingen på Ullevål skal være tilbakeholden, regnes Rikshospitalets fødeavdeling for å være den mest offensive i landet.

Tallene avisen viderebringer, kommer fra torsdagens utgave av magasinet Plot. I magasinet har journalist Erlend Frafjord skrevet om sine egne erfaringer, og han har samtidig undersøkt hvordan ekstrempremature fødsler håndteres i Norge. Frafjord sier til Aftenposten at opplysningene han har innhentet, er basert på en lang rekke intervjuer med flere barneleger ved de ulike sykehusene.

- Det er når jeg snakker med barnelegene som står midt oppe i dette at den ulike praksisen mellom sykehusene kommer fram, mens sykehussjefene i liten grad vil innrømme at det finnes slike forskjeller, sier han.

Overfor Plot innrømmer Sverre Medbø, leder av nyfødtavdelingen ved OUS, at det er kulturforskjell mellom hovedstadens to avdelinger. Men overfor Aftenposten sier han at det ikke finnes reell forskjell. Medbø legger til at han ikke er bekymret over eventuelle forskjeller mellom norske sykehus, og han ser ikke behov for klarere retningslinjer på hvor tidlig babyene skal behandles. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere