RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sykehusene kutter ut lystgass

KUTTES I HØST: På Rikshospitalet valgte i fjor 56 prosent av de vaginalt fødende å benytte seg av lystgass i større eller mindre grad. Fra høsten av vil de ikke lenger få det tilbudet.
KUTTES I HØST: På Rikshospitalet valgte i fjor 56 prosent av de vaginalt fødende å benytte seg av lystgass i større eller mindre grad. Fra høsten av vil de ikke lenger få det tilbudet. Foto: Thinkstock
Landets største sykehus vil ikke lenger tilby lystgass til fødende.

(SIDE2): Fødeavdelingen ved Ullevål og Rikshospitalet følger etter store sykehus som Ålesund, Drammen og Haukeland, og kutter lystgassen. Dette betyr at fra høsten av vil de 9500 årlige fødende i Oslo-området ikke lenger få lystgass i forkant av fødselen, melder VG .

Skadelig
- Vi klarer ikke å holde den generelle konsentrasjonen av lystgass i rommet under et ikke-toxisk nivå, og har fått klar anbefaling fra Arbeidsmiljøavdelingen om å avslutte lystgassbruken, sier seksjonsleder Bente Rønnes ved Oslo universitetssykehus til VG.

Sykehuset har hatt gjentatte målinger ved fødeavdelingene på både Rikshospitalet og Ullevål som viser det samme.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Noen endelig sluttdato for lystgass er ikke satt, men kuttet vil skje i høst på begge fødeavdelingene.

Lystgass er ikke til noen skade for mor, far eller barn, men det kan være det for de ansatte. I 2000 utarbeidet Arbeidstilsynet en rapport som skulle hjelpe dem å fastslå hvilke måleverdier som var akseptable for lystgass. Det var da tre helseeffekter som ble spesielt vektlagt. Nedsatt fertilitet, skader på nervesystemet og skader på arvestoff.

Spontantaborter
- Undersøkelser har vist at lystgass kan være farlig for gravide, og kan føre til spontanaborter hos jordmødre og barnepleiere. Det kan vi ikke risikere for våre ansatte, sier Rønnes til avisen.

Ifølge Rønnes vil nytt utstyr, som ikke lekker i samme grad, ha en dyr og usikker effekt. Etter som det er utpust dra den fødende som utgjør det største utslippet i rommet - og ikke lekkasjene.

Klinikkoverjordmor Gunn Gabrielsen forteller at etterspørselen etter lystgass ikke er så stor. Haukeland universitetssykehus i Bergen kuttet lystgass allerede i 2002, på grunn av arbeidsmiljøhensyn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere