RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sykehusene skriver ut pasienter raskere

Oslo (NTB): Det går mot en halvering av antall døgn utskrivningsklare pasienter blir liggende på sykehus. Dermed blir regningen til kommunene kraftig redusert.

Tall fra Helsedirektoratet viser at kommunene ble fakturert for 15.300 liggedøgn i perioden fra mai til august. I årets fire første måneder ble de derimot fakturert for 26.200 døgn, skriver Kommunal Rapport. Nedgangen er på 41 prosent.

Fra nyttår er det kommunene som må ta regningen for pasienter som blir liggende på sykehus etter at de er klare til å skrives ut. For å dekke denne utgiften, fikk kommunene overt 560 millioner kroner, som skal betale for 140.000 sykehusdøgn.

Ordningen er en del av samhandlingsreformen, og målet er at kommunene heller skal hente pasientene hjem til et lokalt tilbud, for eksempel sykehjem eller hjemmetjeneste. Dersom kommunene kan levere dette for mindre enn 4.000 kroner per døgn, vil de spare på å få pasientene ut av sykehus så raskt som mulig.

Samtidig melder 267 kommuner at de ligger an til å tape opptil 181 millioner kroner på den andre delen av reformen: kommunal medfinansiering. Det er stor variasjon fra kommune til kommune i hva slags utslag de to ordningene gir. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere