Gå til sidens hovedinnhold

- Sykehuset presser oss til enten å betale mer penger eller å la pappa dø

- Sykehuset ringer oss opp så å si hver dag og ber om at vi enten betaler dem mer penger, eller at vi plugger pappa av respiratoren.

NEW YORK (Nettavisen): Det sier Guillermo Benjaminsen (27) til Nettavisen, som nå ber Norge om hjelp. Han er sønn av nordmannen Arne Benjaminsen (80) som for tiden ligger på intensivavdelingen på Hospital Alemán i Buenos Aires i Argentina.

Se intervjuet med Guillermo:

Arne, som nettopp har vært gjennom et flere måneders sykehusopphold på grunn av koronasmitte, lider også av uhelbredelig kreft og er koblet til en respirator etter at han ble innlagt på sykehuset 23. februar i år.

- Ble smittet av viruset på sykehuset

Sønnen Guillermo sier at de siste månedene har vært helt uvirkelige for faren og familien.

- Pappa gikk i karantene med en gang pandemien startet i fjor. Men i september i fjor fikk han ryggproblemer som gjorde at han måtte på sykehuset. Mens han var på sykehuset ble han smittet av koronaviruset. Dessverre er det ikke uvanlig her i Argentina, sier Guillermo til Nettavisen.

Så langt er rundt 2,1 millioner argentinere smittet av viruset og i overkant av 52.000 er døde.

Les også: Denne vaksineturismen gjør folk rasende

Guillermo forteller at faren, som har jobbet som sjømann over hele verden, opprinnelig er fra Øksnes i Nordland, men at han for flere år siden slo seg ned i Argentina der han stiftet familie. Sønnen opplyser at Arne pensjonerte seg i 1998 etter en ulykke han hadde om bord på et skip i 1996.

Les også

Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

- Fikk beskjed om helbredelig kreft

Etter at Arne ble smittet av kornaviruset i september, førte det til så store komplikasjoner at 80-åringen i oktober i fjor ble innlagt og koblet til respirator.

Arne ble deretter liggende på intensivavdelingen helt frem til desember, hvorpå han ble overflyttet til en annen avdeling fordi han ble bedre.

Les også: Vaksinert sykepleier sjokkert over kollegaer: - Det er jo helt vanvittig

I forbindelse med koronasykdom og innleggelse stilte ambassaden opp og betalte sykehusregningene direkte for Arne Benjaminsen, slik de ifølge sønnen har gjort de siste 30 årene, fordi han er medlem av Folketrygden.

I midten av desember snudde ting til det verre igjen.

- I desember kom han ut av intensivavdelingen fordi han ble bedre, og det var da de tok noen nye prøver av ham, forteller Guillermo.

Prøvene var nedslående.

- Da fikk pappa beskjed om at han hadde uhelbredelig kreft. En lege vi snakket med i desember i fjor, fortalte at pappa ikke ville overleve frem til januar, mens en annen lege har sagt at han kan ha ett år igjen å leve, sier Guillermo.

Utenriksdepartementet endret innstruksen

Sønnen sier at starten på problemene kom i august 2020, da ambassaden sendte ut en mail om at de fra nå av, på grunn av pandemien, ikke lenger ville dekke medisinske utgifter ved Hospital Alemán på forhånd, og at alle fra nå av måtte legge ut for utgifter selv og så få pengene refundert via Helfo. Unntaket var sykehusutgifter, som ambassaden sa de fortsatt ville dekke.

Helfo er et forvaltningsorgan som hører inn under Helsedirektoratet, og som blant annet har ansvar for refusjon av privatpersoners utgifter til legemidler, tannhelse og helsetjenester i utlandet.

Les også: Sykepleier kommer med sjokkerende opplysninger om koronapasientenes siste tanker og ord før de dør

Samtidig med at de fikk beskjeden om at Arne hadde uhelbredelig kreft i midten av desember i år, fikk de en ny e-post fra ambassaden, om at de heller ikke lenger ville dekke sykehusutgifter direkte for familien.

I en mail fra ambassaden datert 14. desember fikk familien beskjed om at de, og alle andre nordmenn som bor i Argentina, fra 21. januar 2021 måtte legge ut pengene selv også for sykehusopphold, og så søke refusjon via Helfo.

Les også: CNN: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

- Men da ambassaden innså hvor alvorlig situasjonen var for min far, at han hadde uhelbredelig kreft, bestemte de seg likevel for å stille opp og betale regninger direkte. I en e-post som de sendte ut 24. desember, ba de oss se bort fra den siste henvendelsen, og at de ville ta regningen direkte med sykehuset likevel. De sa de ville fortsette å gjøre dette, inntil vi fikk en ny beskjed, sier Guillermo til Nettavisen.

Men sønnen hevder nå at dette løftet ble brutt, uten at de ble informert.

Les også

Vaksinert sykepleier sjokkert over kollegaer: - Det er jo helt vanvittig

- Umulig for oss å legge ut så mye penger

I januar ble faren endelig utskrevet fra sykehuset. Men for et par uker siden, 23. februar, oppstod det nye komplikasjoner.

- Pappa begynte å spy og hoste. Maten han spiste havnet i lungene, og vi måtte få ham til sykehus.

Da, hevder sønnen, oppdaget de at den norske ambassaden ikke lenger var villige til å dekke sykehusoppholdet til faren direkte, slik de tidligere hadde gjort.

Les også: Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

- Da vi kom til sykehuset med pappa, fortalte de at ambassaden nå hadde terminert den tidligere ordningen fordi pappa hadde fått uhelbredelig kreft, og at vi fra nå av måtte legge ut for alle utgiften selv, og så søke refusjon fra Helfo, sier Guillermo.

- Men det var umulig for oss. Det kan koste 6-700.000 i måneden å ha pappa på det sykehuset og få behandlingen han trenger. Hvem kan legge ut slike summer selv og deretter søke refusjon? sier sønnen.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Til slutt ble familien enige med sykehuset om å betale 10.000 kroner for å få faren innlagt umiddelbart den 23. februar.

- Jeg er skuffet over ambassaden fordi de brøt løftet de kom med i en epost 24. desember, de terminerte avtalen uten å informere oss, sier Guillermo.

Les også: Kvinne fikk sparken fordi hun nektet å ta vaksinen

- Vil la pappa dø

Sønnen til Arne forteller at de nå er under stort press fra sykehuset, og i et desperat forsøk på å få beholde faren på sykehuset, har betalt ytterligere 10.000 kroner til sykehuset.

Men det er langt mindre enn det sykehuset forlanger. Guillermo sier de ikke har råd til å legge ut for mer, før de får refundert pengene fra Helfo.

- Det koster 6-700.000 norske kroner i måneden å ligge på intensivavdeling. Vi har ikke sjanse til å legge ut slike summer, for så å få refundert pengene fra Helfo, sier Guillermo.

Han forteller til Nettavisen at han og moren og søsteren nå får daglig telefoner fra sykehuset. Guillermo forteller at de nå skylder sykehuset rundt 50.000 kroner, ifølge en e-post Nettavisen også har fått tilgang til.

- På den ene siden sier sykehuset at de vil ha mer penger for å holde pappa på intensivavdelingen. På den andre siden prøver de å overbevise oss om å koble pappa fra respiratoren og bare la ham dø. De presser oss til å velge. Det er veldig trist, sier Guillermo til Nettavisen.

- Vi er ikke ute etter donasjoner eller noe sånt. Vi vil bare at ambassaden skal hjelpe ham, slik de gjorde i mange år, sier sønnen til Nettavisen.

Les også: Her er kvinnen bak «En mors advarsel»: - Hvis du har en hvit tenåringsgutt, hør på dette …

- Vil ha tilbake den hjelpen vi hadde

- Det jeg skulle ønske er at vi fikk den hjelpen fra ambassaden som vi hadde fra før av, at de betaler våre regninger direkte til sykehuset. Håper vårt er at pappa får noen uker til med behandling på sykehuset og at han så kan komme hjem og få leve ett år til, sier Guillermo til Nettavisen.

Sønnen hevder også at faren nå blir behandlet som en ikke-forsikret pasient fordi ambassaden har terminert avtalen med sykehuset.

- Å betale sykehusinnleggelse som privat eller ikke-forsikret pasient koster rundt 600.000 norske kroner per måned, mens sykehuset i den gamle avtalen bare belastet ambassaden rundt halvparten av det. Derfor gir det ikke mening at dette potensielt skal koste norske skattebetalere det dobbelte av det det pleide, sier Guillermo.

Les også

Sykepleier kommer med sjokkerende opplysninger om koronapasientenes siste tanker og ord før de dør

Ambassaden vil ikke kommentere saken

Nettavisen har også vært i kontakt med den norske ambassaden i Argentina, men de ønsker ikke å kommentere saken og henviser videre til Utenriksdepartement i Oslo.

I e-post datert 14. desember i fjor fra ambassaden til Arne Benjaminsen, som Nettavisen har fått tilgang til, heter det at det fra og med 21. januar 2021 er bestemt at alle norske statsborgere som fikk medisinsk hjelp, enten fra Hospital Alemán eller andre sykehus i Argentina, fra nå av må betale sine regninger selv direkte til sykehusene og ikke gjennom ambassaden.

- Dette inkluderer også Arne og Lucía Benjaminsen, som fikk en særegen assistanse i forbindelse med en spesiell avtale, heter det i en e-post fra Mona Budal, som er ambassadesekretær/konsul ved den norske ambassaden i Buenos Aires.

I en e-post datert 24. desember står det at denne regelen oppheves for Arne Benjaminsen fordi ambassaden er blitt informert om at han har fått uhelbredelig kreft - og at ordningen vil gjelde inntil familien blir informert.

UD viser til taushetsplikten

I Utenriksdepartementet svarer kommunikasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad følgende i en mail til Nettavisen.

- Utenrikstjenesten er kjent med saken. På grunn av taushetsplikten kan ikke Utenriksdepartementet gi detaljer om norske borgeres situasjon i utlandet.

- Nordmenn som oppholder seg i utlandet kan på visse vilkår være frivillige medlemmer i Folketrygden. Spørsmål om frivillig medlemskap kan rettes til NAV. Nærmere informasjon er også publisert på NAV sine hjemmesider. Ved spørsmål om refusjonsordningen for behandling i utlandet bør Helfo kontaktes. Informasjon om refusjon av utgifter er også publisert på Helsenorge.no, skriver Simenstad.

- Oppfører seg som roboter

Guillermo Benjaminsen sier han er svært skuffet over svaret fra departementet.

- Jeg er svært skuffet, og dette gjør det bare enda verre fordi de er klar over denne saken. Det vet altså at det er en person som er døende her, og i stedet for å ha litt empati, så oppfører de seg som roboter, sier Guillermo til Nettavisen.

Det er derfor han nå ber folk om delta i en underskriftskampanje for å uttrykke misnøye med utenriksminister Ine Eriksen Søreide og ambassadøren i Argentina, Lars Ole Vaagen.

- Vaagen kunne hatt litt mer empati med en felles landsmann fra Norge med tanke på hvordan han fikk dekket utgiftene av ambassaden i mange, mange år, sier Guillermo.

Les også

Kvinne fikk sparken fordi hun nektet å ta vaksinen

- Det er ganske hårreisende

Nettavisen har også vært i kontakt med Norsk Sjømannsforbund. De engasjerte seg i saken og sendte brev til UD i desember i fjor, da ambassaden opplyste at de ville fjerne støtten til Arne Benjaminsen, i forbindelse med en mulig overføring av ham til et annet sykehus for behandling i forbindelse med koronasmitten.

- Det som har skjedd i saken med Arne Benjaminsen er ganske hårreisende og jeg skjønner sønnen veldig godt, sier saksbehandler Bjørg Borger i Norsk Sjømannsforbund til Nettavisen.

Borger mener ambassaden i Argentina og UD fraskriver seg ansvaret i denne saken, og viser til at saken er todelt.

- Det ene er vedtaket fra UD om ikke å skulle bistå i slike saker, det er i seg selv betenkelig. De som er medlem av Folketrygden skal få dekket sykehusopphold uten å måtte legge ut for det selv først. Det kan ikke være slik at man må legge ut for sykehusopphold selv først, for det er i mange tilfeller ekstremt dyrt. I ytterste konsekvens kan man jo da miste livet ved at man ikke har råd til å legge ut for sykehusbehandling, sier Borger.

- Det andre er oppførselen til ambassaden overfor en person som de vet er alvorlig syk. Jeg reagerer veldig på at de først bekreftet at de skulle dekke hans utgifter fordi han var så veldig syk, og så trekker støtten tilbake et par måneder senere, og at det skjer uten at de varsler familien. Her kunne ambassaden bistått og funnet en ordning med Helfo, sier Borger til Nettavisen.

Hun kaller hele instruksen fra UD om å kreve at man legger ut for sykehusopphold og så må be om refusjon fra Helfo i etterkant er veldig betenkelig.

- Sønnen til Arne er nok ikke alene om å oppleve dette problemet, men det er ikke sikkert at alle har en familie som hadde orket eller som har kapasitet til å ta den fighten. Det som er helt sikkert, er at Arne ikke hadde greid å ta opp denne kampen om han var alene, sier Bjørg Borger i Norsk Sjømannsforbund til Nettavisen.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted