*Nettavisen* Nyheter.

Sykepleier svindlet pasienter for 200.000 på dødsleiet

Tok på seg legefrakk og utga seg for å være lege.

09.09.14 09:54

En tidligere sykepleier i 30-årene er dømt til åtte måneders fengsel for å ha stjålet til sammen rundt 215.000 kroner fra to eldre kvinner som var innlagt på Diakonhjemmet sykehus, hvor mannen jobbet.

I den ferske dommen fra Oslo tingrett som Nettavisen har fått tilgang til kommer det fram at mannen angrer på det han har gjort.

Det var for rundt et år siden at mannen svindlet til seg rundt 145.000 kroner fra den ene kvinnen - som da var 93 år gammel - ved at han stjal nøkkelen til hjemmet hennes. Slik tok han seg inn i leiligheten og stjal bankkortet hennes. Han brukte det så til å ta ut penger og til varekjøp.

Tok på seg legefrakk
Den andre kvinnen - på 87 år - svindlet han for rundt 70.000 kroner ved å lure til seg gjenstandene hennes. Han tok på seg legefrakk og signerte med falsk navn for å få utdelt eiendelene fra ansatte ved sykehuset.

Ingen av de to kvinnene som mannen stjal fra lever i dag. Svindelen skjedde for rundt et år siden, og mannen er ikke lenger ansatt ved sykehuset.

Da den tidligere sykepleieren møtte i retten i forrige uke tilsto han å stå bak tyveriene. Saken ble derfor avgjort ved en tilståelsesdom.

- Han har misbrukt sin stilling og grovt utnyttet den personlige tilliten fra to sterkt hjelpetrengende personer, samt tilliten som fulgte med siktedes stilling som sykepleier, står det i dommen.

- Alvorlig
- At han forledet kollegaer på sykehuset ser retten på som alvorlig. Som ledd i anskaffelsen av bankkortene medvirket han til å bedra andre ansatte på sykehuset, og fikk dem til å utlevere pasienters eiendeler. Allmennpreventive hensyn tilsier at det må reageres strengt mot denne typen forbrytelser, står det videre.

I tillegg til fengsel i åtte måneder må mannen betale tilbake beløpene han stjal fra pasientene pluss forsinkelsesrenter.

Da saken ble kjent sa fagsjef ved Diakonhjemmet sykehus, Anne Wenche Lindboe, til VG at hun beklager det som har skjedd.

– Vi beklager på det sterkeste det som har skjedd. Pasienter ved sykehuset skal kunne være helt trygge på at verdigjenstander som leveres ved innleggelse blir oppbevart på en sikker måte.

Sykehuset har nå innskjerpet reglene for utlevering av verdigjenstander.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.