Sykepleier tatt for journalsnoking

Illustrasjonsbilde.

Illustrasjonsbilde. Foto: (Scanpix)

Ble mistenkt for å ha delt sensitive opplysninger på forespørsel.

(tb.no): I fjor sommer fikk sykepleieren, som jobbet i hjemmetjenesten i Vestfold, en advarsel for å ha snoket i journalen til en pasient hun ikke hadde oppgaver knyttet til.

Det kommer fram i et et dokument tb.no har fått tilang til.

Skal ha brutt taushetsplikten

Arbeidsgiveren til sykepleieren fattet mistanke om at hun hadde formidlet taushetsbelagte opplysninger fra journalen til pasientens pårørende – som hun også hadde en familierelasjon til.

Forholdet ble oppdaget av arbeidsgiveren i forbindelse med en klage fra pårørende, hvor det var klaget på tjenesten pasienten hadde mottatt.

Ikke klar over reglene

Sykepleieren innrømmet at hun ved fire anledninger skaffet informasjon om pasienten gjennom journalen på forespørsel, men nektet for å ha delt informasjonen.

Videre hevdet sykepleieren at hun ikke var klar over alvorligheten i dette, og ikke visste at slike oppslag ikke var lov.

På grunn av mangelfull dokumentasjon kan ikke Helsetilsynet bevise at kvinnen faktisk delte taushetsbelagte opplysninger.

Fikk advarsel

Likevel fikk hun en advarsel for å ha brutt paragraf 20 og 21a i helsepersonell-loven ved å misbruke rettighetene til en elektronisk pasientjournal som hun ikke hadde behov for i sitt arbeid som sykepleier.

Sykepleieren forklarte at hun gjorde oppslag av ren omsorg for pasienten selv og pårørende.

På bakgrunn av dette tolket Helsetilsynet det til at kvinnen opptrådte forsettlig, men at handlingene kunne ha påført pasienten betydelig belastning og svekket tilliten til helsepersonell og helsetjenesten.

Les flere saker på tb.no her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag