Sykepleiere må tørke støv og vaske opp

Oslo (NTB-Mats Rønning): Utdatert datautstyr i politiet, sykepleiere som tørker støv og tar oppvasken og lærere som strever med unødvendig rapportering. Tidstyvene er mange i offentlig sektor.

07.03.14 12:18

Arbeidstakerorganisasjonen Unio har samlet eksempler fra sine medlemmer i et brev til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Statsråden har selv bedt om hjelp til å finne ut hva som stjeler tid fra de ansatte.

– Vi tok han på ordet og gikk en runde med våre egne. Det er ingen tvil om at det er utfordringer, sier Unio-leder Anders Folkestad til NTB.

Datatrøbbel

Unio har samlet svar fra sykepleiere, politifolk, lærere og en rekke andre utdanningsgrupper. Tilbakemeldingene er ulike, men noen fellestrekk finnes.

De ansatte i politiet klager over utdatert utstyr og datasystemer som stadig bryter sammen. Det samme gjør lærere, sykepleiere, ergoterapeuter og fysioterapeuter.

– Mangel på gode IT-løsninger er så å si et gjennomgående problem i hele offentlig sektor, sier Folkestad.

Skjemaveldet med krav til omstendelig og angivelig lite relevant rapportering er et annet forhold som går igjen. Sykepleierne beklager seg dessuten over å måtte bruke en mengde tid på forefallende oppgaver som heller burde ha vært brukt på pasientene direkte.

Oppvask, støvtørking og annen rengjøring, bilvedlikehold, stryking og kaffekoking er noen eksempler på oppgaver som sykepleiere ved sykehjem eller i hjemmetjenesten må utføre.

Savner en vaktmester

Folkestad understreker at det ofte er snakk helt nødvendige oppgaver som må gjøres.

– Spørsmålet er om oppgavene utføres av de rette menneskene som gjør jobben. Det er tydelig at den gode gamle vaktmesteren er effektivisert bort. Men oppgavene består, sier han.

Folkestad mener regjeringen bør sette kommunene i stand til å ruste opp renhold, kjøkkentjeneste og drift – oppgaver som tradisjonelt er blitt kuttet kraftig i.

– I tillegg bør Sanner kutte kraftig ned på rapportering og kontroll, gjøre en grundig vurdering av personellbehov og kompetanse og sørge for et IT-løft i hele offentlig sektor, sier Unio-sjefen.

Kommunal- og moderniseringsministeren sier til NTB at virksomhetene i stor grad kan fange enkelte av tidstyvene selv. Han vil ikke svare på om det er riktig bruk av ressursene at høyskoleutdannede sykepleiere settes til å tørke støv og koke kaffe.

– Det spørsmålet bør stilles til kommunene som har ansvaret. Jeg skal gjøre min del av jobben og sørge for at de ansatte bruker mindre tid på rapportering og mer tid på å løse oppgaver, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.