*Nettavisen* Nyheter.

Sykepleiere truer med kollektiv oppsigelse

Foto: Eirik Hagesæter (BA)

Det nye sykehjemmet skulle være utstillingvindu for Bergens eldreomsorg.

«Dersom vi ikke kommer frem med vårt krav om økt bemanning, avslutter vi vårt arbeidsforhold på Fyllingsdalen sykehjem.»

Slik avsluttes bekymringsmeldingen fra 20 sykepleiere ved Fyllingsdalen sykehjem. Brevet er datert 29. januar, to måneder etter det nye korttidssykehjemmet åpnet i Fyllingsdalen, skriver BA.

- Glemt Florida-saken
I brevet kommer det frem at sykepleierne mener det er umulig å få gjennomført alle arbeidsoppgavene sine på en god og riktig måte.

- Pasientene blir ikke godt nok ivaretatt, og får for dårlig oppfølging. Pårørende får dårlig informasjon, og gir uttrykk for at det er utrygt å ha de nærmeste hos oss, skriver sykepleierne, ifølge BA.

De lurer på om Bergen kommune har «glemt» tilsynssaken i fjor ved Florida sykehjem, der en pasient døde i fjor på grunn av feilbehandling. Mange av dem som jobber på Fyllingsdalen sykehjem jobbet tidligere på Florida.

Sykepleierne mener bemanningen er så lav at det føles utrygt å ha ansvar for så mange pasienter når man ikke har mulighet til å følge dem opp faglig.

Til tross for at de har flyttet inn i et helt nytt sykehjem, kommer det frem at flere ansatte gruer seg til å gå på jobb, noe som medfører sykefravær.

- Bruker tiden på kjøkkenet
Tillitsvalgt for sykepleierne ved Fyllingsdalen sykehjem, Bente Fløisand-Larsen, bekrefter den vanskelige situasjonen.

- Ved Florida sykehjem og B-sykehuset var det assistenter som sto for matlagingen. Nå er assistentene borte og vi sykepleiere må bruke tiden vår på å lage to måltider hver dag. Vi får ikke tid til å utøve faglig sykepleie. Matlaging, oppvask, måltidsservering hindrer oss i å være hos pasientene, sier Fløisand-Larsen.

Hun sier at advarselen om masseoppsigelse er reell.

- Jeg er fortvilet. Bemanningen er lav, mange er sykemeldt, og ukjente vikarer blir satt inn i viktige stillinger. I tillegg sliter ledelsen med å få ansatt nye sykepleiere. Jo færre vi er på jobb, desto større er sjansen for at alvorlige feil blir gjort. Nå må den politiske ledelsen i kommunen ta ansvar.

Syvstillinger ubesatt
Styrer Magny Nordtveit bekrefter at hun har mottatt bekymringsmeldingen fra sykepleierne.

- Vi har informert på et felles møte at en masseoppsigelse er ikke gyldig. Hver enkelt må si opp sin stilling dersom de ønsker det.

Nordtveit forteller at det nye sykehjemmet sliter med sykefravær og mange ubemannede sykepleierstillinger.

- I dag er det totalt syv årsverk som er ubesatt. Vi har store problemer med å få rekruttert sykepleiere til sykehjemmet. På grunn av manglende bemanning må sykehjemmet begrense inntaket av pasienter.

- Slik situasjonen er nå, må vi det. Vi mangler spesielt bemanning i helgene og må leie inn ansatte fra vikarbyrå. Noen ansatte har uttrykt at de blir slitne av å forholde seg til stadig nye personer, sier Nordtveit.

Hun forteller sykepleierne blir frustrert fordi de må bruke en del av sin tid på kjøkkenarbeid.

- Mange mener det er feil å bruke sykepleiere til kjøkkenarbeid, og vi prøver nå å se om vi kan organisere arbeidet på en annen måte. Det skal ikke være slik at sykepleierne opplever at de har for liten tid til de oppgavene som de har. Vi ser nå på ulike tiltak for å forbedre situasjonen, sier hun.

BA har ringt til flere av sykepleiere som har skrevet under bekymringsmeldingen, men ingen ønsker å uttale seg,

- Veldig overrasket
Helsebyråd Hilde Onarheim mener de ansatte bør gi sykehjemmet mer tid.

- Jeg ble veldig overrasket da jeg hørte om brevet. Jeg hadde ikke forventet kritikk kun etter to måneder drift. Dette er vårt nye flaggskip. Her skulle alt bli så mye bedre, sier Hilde Onarheim (H), byråd for helse- og omsorg.

Hun ble kjent med brevet for tre uker siden, og er blitt orientert om hva ledelsen på sykehjemmet gjør i saken.

- Her må ansatte fra gamle Florida, fra B-sykehuset og en rekke nyansatte spille på lag. Mange har også fått nye arbeidsoppgaver. Pleiere har færre pasienter å forholde seg til, men er samtidig mer involvert i den enkeltes daglige aktiviter. Det krever omstilling. Vi trenger tid for å få et nytt sykehjem opp å gå, sier helsebyråden.

Hun sier likevel hun tar saken alvorlig, men avviser at sykehjemmet får økt bemanning.

- Sykehjemmet har fått økte lege- og pleieressurser. Det er ikke planlagt økte ressurser utover dette, men det er viktig å sikre kompetansen til de som er på jobb. Her sliter vi. Det er svært vanskelig å rekruttere sykepleiere til sykehjem i Bergen for tiden.

Les flere saker i Bergensavisen.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.