RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sykler du til jobben?

(Thinkstock)
Sist oppdatert:
Det kan være livsfarlig. Men - så viser det seg også at det er mulig å dø av lykke...

(SIDE2): Å sykle til jobben når man bor i en større by, kan i seg selv være ganske farlig, med tanke på biler som ikke stopper når de skal og fotgjengere som durer på som om de var lagd av granitt. For ikke å snakke om de andre syklistene som gjerne ikke tar hensyn til verken fart eller retning.

I tillegg har forskere nå funnet at det er den vanligste utløsende årsaken til å få hjerteinfarkt.

Verst for syklister
Alle pendlere, også de som kjører kollektivt eller egen bil, er i risikosonen på grunn av stresset og forurensingen. Men syklister er ekstra utsatt, ettersom de utsettes for enda mer forurensing, og fordi de holder på med en annen utløsende årsak for hjerteinfarkt - de driver med fysisk trening

- Vi vet mye om årsakene til hvorfor folk får hjerteinfarkt, som røyking, høyt kolesterol og fedme, men vi vet ikke mye om hvorfor infarktene skjer når de skjer, sier kardiolog ved Sheffield universitetet, Tim Chico til dailymail.co.uk.

Sykle til jobben er ikke den eneste risky aktiviteten - tidligere i vinter skrev Side2 om farene ved å måke snø. LES: Dette kan være livsfarlig

Dråpen
Studien er den første som ser på slike «siste dråpen»-årsaker, og ikke bare bakenforliggende årsaker til hjertesykdommer, som genetikk og overvekt. Undersøkelsen er gjengitt i The Lancet Medical journal, og viser at trafikk er skyld i 7,4 prosent av hjerteinfarkt, mens fysisk trening er årsaken i 6,2 prosent.

Luftforurensning utløser mellom 5 og 7 prosent, mens alkoholdrikking og kaffe utgjør den berømmelige dråpen i 5 prosent av tilfellene.

Deretter følger negative følelser (3.9 prosent), sinne (3,1), spise et kraftig måltid (2,7), positive følelser (2,4 prosent) og sex (2,2).

Med andre ord - sykler man til jobb (forurensing, stress og trening) og i tillegg er sint på medtrafikanter eller akkurat har spist altfor mye - enda større sjanse for at hjertet sier takk for seg.

Vanligst vs. farligst
Undersøkelsen vier at kokain står bak 0,9 prosent av infarkttilfellene - men forskerne mener det relativt lave tallet er på grunn av at kokain ikke er så utbredt blant befolkningen. For kokainbruk øker sjansene for et hjerteinfarkt med 23 ganger, mens til sammenligning øker infarktsjansen ved luftforurensning «kun» fem ganger.

På den annen side, så er det langt flere som beveger seg rundt i forurenset luft, enn med kokain i nesa.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere