RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sykling er den nye joggebølgen

Sist oppdatert:
Sykkelrittene er så populære at de blir fulle minutter etter at påmeldingen legges ut.

(SIDE2): Folk går mann av huse for å være med på sykkelløp som Birkebeinerrittet og Raumer rittet. Sykkelrittene er så populære at de blir fulle bare minutter etter at påmeldingen legges ut. Ofte er det store firmaer som melder på sine ansatte som et sosialt arrangement, eller det er idrettslag som sykler hvert år. De siste årene har det nærmest vært umulig å melde seg på de populære rittene.

Les også: - Oslo er best på sykkel

Konkurransemennesker
- Vi nordmenn liker å konkurrere, sier generalsekretær i Sykleforbundet, Heikki Dahle. I motsetning til svenskene som gjerne sykler på idealtid vil vi måle oss med kompiser, ha et mål og slå rekorden fra i fjor. Han tror mye av sykkelbølgen skyldes de milde vintrene og de mange gode arrangementene rundt om i landet.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- For dem som vil holde seg i form, har de milde vintrene stukket kjepper i hjulene for skigåingen. Det gjhør at flere vil sykle og ofte blir de inspirert av norsk innsats på TV-skjermen også, mener Dahle. Han kan fortelle at selv om sykkelritt har blitt superpopulært nå de siste årene, så har sykling alltid vært populært.

- Sykkelbutikkene rundt om i landet selger 270.000 sykler hvert eneste år og det har de gjort i over 20 år, sier han. Dette er jo bransjens egne tall, men de tjener gode penger på nordmenn som gjerne kjøper seg dyre sykler når de først investerer i ny sykkel.

- Det er mer penger blant folk og det gjør sitt til at folk gjerne drar på med skikkelig utstyr, mener han.

Satsing fra TV 2
- Årsakene til at så mange de siste årene har begynt å bruke sykkel som treningsform er nok flere; Hushovd og Arvesens suksess og den påfølgende satsingen på sykkel fra TV 2 har gjort at flere og flere har fått øynene opp for sykkel som trening og konkurranseidrett, og i og med at sykling i motsetning til løping er mye enklere for de med et par kilo ekstra på kroppen eller vonde knær og hofter gjør at flere faller for, og anbefales, denne treningsformen, sier professor ved Norge Idrettshøyskole, Jorun Sundgot-Borgen.

Hun mener terskelen for å konkurrere er lavere fordi mange bruker sykkelen som treningsform.

- Mange ritt opererer med ulike klasser og hver enkelt altså kan sykle med andre på sitt nivå, og derfor opplever de fleste en god mestringsfølelse, og en god sirkel oppstår, sier Sundgot- Borgen.

BIRKEBEINERRITTET
Avholdes lørdag 30. august.
Birkebeinerrittet er 91 km. Start på Rena og mål ved Håkons Hall, Lillehammer.
Alle deltakere må bære sekk på min. 3,5 kg. Birkebeinerrittet er fulltegnet. Det er pr. april 2008 kun ledig i eliteklassene på Birkebeinerritttet.
Les mer om Birkebeinerrittet her

DRAMMENSRITTET
Tidligere P4-rittet arrangeres av Drammen Cykleklubb og er en del av Drammen Sykkelfestival. Rittet arrangeres lørdag 16. august 2008 - start kl. 14.00

Øvrige arrangementer i Drammen Sykkelfestival er:
Barneritt for aldersklassene 6 - 9 år lørdag 16. august - start kl. 1500
Drammensfjorden Rundt, trimritt alle klasser søndag 17. august - start fra kl. 0800.
Arena for alle rittene vil være på Bragernes Torg i Drammen sentrum. Samme arena som for World Cup i sprintlangrenn.
Les mer om Drammensrittet her

(Artikkelen fortsetter under bildet)

RAUMER RITTET
Avholdes: lørdag 7. juni 2008 på Hellerudsletta.
Totalt 6 forskjellige ritt. Nysatsingen i år er Olav Digre MTB og Raumergutua.
Du kan sykle 84 km, 62 km, 36 km eller 17 km.
OBS: Listene begynner å fylles.
Les mer om Raumer rittet her.

NORDSJØRITTET
Avholdes: Nordsjørittet 2008 arrangeres Lørdag 14. juni.
Nordsjørittet er ett 8-mils sykkelløp som går fra Egersund i sør til sykkelbyen Sandnes i nord.
Løypa går gjennom skog og terreng, langs Nordsjøveien, over den vestlandske hovedvei og på Kongeveien - med andre ord i flott natur. Du bestemmer selv tempo, ambisjoner og hvor ofte du tar hvilepauser. Det eneste kravet er at du bruker hjelm.
Les mer om Nordsjørittet her

Sykle på eget initiativ
Rallarvegen er landets mest kjente og brukte sykkelvei der den strekker seg over Hardangervidda, langs Bergensbanen fra Haugastøl til Myrdal, Flåm og Voss. Veien er en severdighet i seg selv og bringer deg gjennom et fantastisk høyfjellsområde.

NSB tilbyr sykkelpakker med leiesykkel som inkluderer leiesykkel i to dager på Haugastøl Turistsenter eller Finse, togreise fra Bergen eller Oslo til Haugastøl eller Finse med retur fra Flåm eller Myrdal til Bergen (lokaltog fra Myrdal til Bergen) eller Oslo.

Les mer om helse, trening og velvære her

KJØPE NY SYKKEL?
Syklistenes landsforbund kommer med disse tipsene til deg som vil ha ny sykkel:

Valg av størrelse går ikke bare på sykkelens høyde, men også på avstanden mellom setet og styret. Dette er avgjørende for hvor oppreist sittestilling du ønsker.

Husk at innvendig gir er vedlikeholdsfritt i forhold til utvendig.

Sett av penger til lås, lykt og eventuelt bagasjebrett, skjermer og annet utstyr du ønsker.

Snakk med venner og kjente om deres erfaringer.

Kjøp sykkel hos en seriøs forhandler. Gjør gjerne avtale om en første service inkludert i prisen. Seriøse forhandlere har eget verksted eller i det minste deler til din sykkel. Butikken må kunne tilpasse sykkelen slik du vil ha den-kortere/lengre stem, smalere sete, bredere dekk osv.

Fagmessig montering er viktig. Se opp for hjul med kast, bremseklosser som subber mot felgen, løse eiker, "svampete" bremser og løse deler.

Gjør regning med at du må stramme til skruene på skjermer, bagasjebrett o.l. etter en tid (ofte med det samme).

Veiledende priser i sykkelbransjen er sjelden reelle. Prisene er omtrent alltid nedsatt. La deg ikke lokke av "her og nå"-tilbud. Sjekk hos flere forhandlere - bruk tid på kjøpet.

Prøvekjør flere sykler før du bestemmer deg.

Shimano er omtrent eneleverandør av gir- og bremsesystem til sykler. Shimano er imidlertid ingen garanti for maks kvalitet - de leverer både gode og mindre gode - billige og dyre løsninger.

Ta en runde rundt i butikker og sjekk priser og seriøsitet. Konkurransen blant butikkene i sentrale strøk gjør det mulig å finne tilbud gjennom hele sesongen, men høsten og vinteren er tiden for de laveste prisene, skjønt utvalget er ofte redusert. Å vente til høsten for å få en billig sykkel mens venner drar ut i vårsola for å sykle, hører med til listen over «alvorlig selvpining». Brukte sykler får du enklest gjennom avisannonser og en sjelden gang i butikker. Kjøper du brukt bør du få med deg en kyndig person som kan avsløre evt. kostbare feil.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere