Syklistene er budsjettvinnere

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Regjeringen tredobler bevilgningene til bygging av gang- og sykkelveier.

13.03.09 07:15

OSLO (ANB): Dette går fram av den nye nasjonale transportplanen som fredag legges fram. I år brukes det 116 millioner kroner på gang- og sykkelveier, men nå lover regjeringen å stille opp med 294 millioner årlig de neste ti årene.

- Vi lover en storstilt satsing på sykkelveier. Vi tredobler innsatsen, sier statssekretær Erik Lahnstein (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Presser på
- Samtidig vil vi legge press på kommunene og fylkeskommunene der staten går inn med betydelige midler til nye sykkelveier. Vi kommer til å prioritere de byområdene som selv satser på dette feltet, sier statssekretæren.

Les også: Lover 2,6 milliarder til E18

Lahnstein mener at den rødgrønne regjeringen hvert år har sørget for at det blir bygd så mye sykkelvei som det har eksistert ferdige planer for.

- Vi har møtt på to store utfordringer. Det ene har vært å få fram nok planer. Det andre har vært å få kommunene til å sørge for utbygging og tilrettelegging der kommunene har ansvar.

De store byene
Han kommer med en spesiell utfordring til de største byene.

- Oslo må spesielt skjerpe seg når det gjelder å fjerne gateparkering og male opp sykkelfelt, sier Lahnstein. Statssekretæren mener det er for svakt når bare 4,5 prosent av oslofolket bruker sykkel daglig, mens andelen er dobbelt så stor i Trondheim.

- Trondheim er altså mye flinkere enn det man er i Oslo til tross for mer krevende geografi og barskere klima. Bergenserne må også skjerpe seg, for her det bare 2,7 prosent av innbyggerne som sykler daglig, sier Lahnstein.

Mer urbant
Statssekretæren trekker fram tre positive ting ved å få flere til å bruke sykkel.

- Det er bra for miljøet, for folkehelsa og for framkommeligheten, sier Lahnstein.

Sp-politikeren ønsker seg et mer utbant mønster i storbyene.

- I Norge er det i første rekke menn som er opptatt av å trimme pluss skolebarn som bruker sykkel. Det er ikke godt nok. Syklistene må sette mer preg på byene, slik som for eksempel i København, sier Lahnstein. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag