Sykmeldt før domsavsigelsen

Foto: Montasje (Nettavisen/Scanpix)

Lommemannen-tiltalt møter ikke i retten for å få dommen.

14.06.10 08:32

Tiltalte Erik Andersen vil ikke være tilstede under mandagens domsavsigelse i Lommemannensaken, opplyser tingrettsdommer Eirik Vikanes til TV 2.

Andersen skal ha opplyst til retten at han er blitt syk.

- En kraftig vekker
Både politiet og forskere mener Lommemannsaken har vært en kraftig vekker som har forbedret arbeidet for barn som er utsatt for vold eller overgrep.

- Den langvarige etterforskningen har gjort oss flinkere til å skrive ned det vi holder på med, til å beskrive framgangsmåte og utveksle og samordne informasjon på tvers av distrikter og stasjoner, sier politimester Arne Jørgen Olafsen ved Follo politidistrikt til Dagsavisen mandag.

Forsker Åse Langballe roser politiet for å ha gjort en god og ryddig jobb med å ta overgrep mot barn på alvor.

Hun og forskerkollega Kari Gamst har i over 20 år studert dommeravhør av barn, og siden 1993 har de undervist i metodikk for avhør av barn på Politihøgskolen

- Politiet har lagt ned mye arbeid for å skaffe seg kompetanse. Barn får i dag i mye større grad anledning til å fortelle fritt om sine volds- og overgrepserfaringer. Det er ikke lenger slik at avhørene ikke kan brukes som bevis i retten, fordi de er utført med press og ledelse, sier hun.

Påstand om ni år
Mandag får den tiltalte 58-åringen vite om han blir dømt til forvaring eller ikke.

Statsadvokaten har lagt ned påstand om forvaring i ni år, med minstetid på seks år.

Les saken: - Ni års forvaring for Lommemannen

- Jeg er skamfull
Under rettssaken i Follo tingrett tildigere i år, ba Erik Andersen om at retten må tro ham på at han aldri vil forgripe seg igjen.

- Jeg er skamfull over det jeg har gjort. Jeg kommer til å gå i terapi helt til terapeuten kaster meg ut, sa Andersen i retten.

Han går i dag i terapi.

Under rettssaken har statsadvokat Per Egil Volledal argumentert for at Andersens erkjennelser i den omfattende saken er langt fra fullstendig.

Andersen har erkjent forhold der politiet har knyttet ham til overgrep gjennom DNA-bevis.

Mange av forholdene, der det ikke finnes tekniske bevis som knytter ham direkte til handlingene, nekter Andersen for.

Forsvarer, advokat Gunhild Lærum, har gjennom rettssaken poengtert at det ikke finnes én Lommemann, men at det må finnes flere gjerningsmenn som står bak disse overgrepene.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.