Sylva (85) ble vekket av at innbruddstyven dro av henne dyna

JAGDE TYVEN: Da Sylva Antonette Pedersen (85) natt til søndag våknet av at en innbruddstyv dro dyna av henne, hoppet hun ut av senga og jagde tyven på dør.

JAGDE TYVEN: Da Sylva Antonette Pedersen (85) natt til søndag våknet av at en innbruddstyv dro dyna av henne, hoppet hun ut av senga og jagde tyven på dør. Foto: Skjalg A. Jensen (Finnmark Dagblad)

«Åååå», sier innbruddstyven i det han river teppet av Sylva Antonette Pedersen. Så løper han ut av rommet. Pedersen haster fortumlet etter han.

30.06.14 17:00

- Jeg våknet av at en mann rev av meg teppet. Jeg var søvnig og fortumlet, men dro etter. Da jeg kom til lillestua mi, skjønte jeg at det ikke var svigersønnen min.

Det forteller Sylva Antonette Pedersen fra Hammerfest til Finnmark Dagblad. Hun ble våknet brått da en fremmed mann tok seg inn i boligen hennes natt til søndag.

Ville ta tyven

Innbruddstyven løp ut av det mørke soverommet og innom flere rom i boligen. 85-åringen la på sprang etter han.

- Døra var låst oppe. Da tenkte jeg at «hvis han er inne på et rom så skal jeg låse han inne der», forteller hun.

Når hun kom ned til kjelleren ser hun at glasset i kjellerdøra er knust. Da springer hun opp til stuen igjen. Mens hun holder telefonrøret og kikker ut av stuevinduet ser hun at den fremmede ser mot henne.

- Han ser at jeg ringer. Da la han på sprang, forteller hun.

Da hun fikk politiet på tråden løper mannen nedover mot Storvannet og blir borte.

Roser politiet

- Det var en stygg opplevelse. Men jeg klarte å beherske meg og ringte politiet, forteller 85-åringen som i etterkant sier seg selv modig for å ha tatt affære for å hindre tyven i å stjele flere ting fra henne.

STØTTE FRA SVIGERSØNN: Vidar Larsen leier her svigermor Sylva Antonette Pedersen når hun vil vise Finnmark Dagblad hvor tyven tok seg inn i huset. Hun sov med dyna over hodet da hun ble vekket av mannen som dro teppet av henne. Foto: Skjalg A. Jensen (Finnmark Dagblad)


«Vi kommer med en gang», sa politiet i andre enden av røret. De kom kjapt, forteller Pedersen.

- Forferdelig

- De kom med en gang. Jeg gir ros til politiet. De roet meg ned med en gang. Men da de dro begynte jeg å skjelve. Min datter kom til meg og lå med meg hele natten, sier hun.

Når det hele fikk synke inn har opplevelsen likevel ikke vært helt enkelt for den eldre damen.

- Helt forferdelig. Jeg har gått rundt og små skreket hele tiden. Jeg bor alene, men jeg tror ikke at jeg nå har blitt redd for å være alene. Min datter og svigersønn har vært her. Jeg har fått roet meg ned.

Penger og smykker

Tyven kom seg unna med 500 kroner og en del smykker.

- Han har tatt hele skålen med smykker. Det var noen perlebånd, øredobber, gullsmykker og to sølvsmykker. Et av de var arvegods, sier hun.

- Mørke klær og cirka 1,70 høy

Politiet fikk melding om innbruddet klokken 00:31 natt til søndag. De hadde allerede en patrulje ute. Den kom kjapt til stedet, men påtraff ikke gjerningsmannen.

Ukjent gjerningsmann

Sylva Antonette Pedersen forteller at hun ikke så ansiktet på gjerningsmannen tydelig.

- Jeg kunne ikke se ansiktet hans siden det var mørkt på soverommet. Jeg ser også dårlig. I tillegg var jeg søvnig.

- Han hadde mørke klær. Jeg kan ikke si for sikkert om han hadde maske, men det kan være at han dekket til ansiktet med en kaps. Han var middels høy, cirka 170 centimeter.

Nabo skal ha sett

En av naboene i området skal også ha sett noe. Mandag vil politiet følge opp innbruddet, snakke med naboen og forsøke finne mannen.

- Vi håper på et godt vitneutsagn av den andre som har sett noe. Det er så pass lite miljø her at vi skal klare å lokalisere gjerningsmannen. Vi blir også glade for å få tips fra publikum, dersom de har sett noe, sier politiets operasjonsleder Tommy Flåthen.

Enkelttilfelle

- Kan folk føle seg trygge?

- Ja. Vi har ikke registret noe innbruddsraid. Men det betyr ikke at politiet ikke tar dette alvorlig. Det er lett å forstå at hendelsen har vært svært skremmende for den eldre damen, sier Flåthen.

Mulig narkoman

Politiet tror innbruddstyven var ute etter lettomsettelige gjenstander.

- Ut ifra vi har tenkt så kan det være vinningskriminalitet, der noen tar seg inn for å få tak i lettomsettelige ting for å skaffe penger. Det kan være for å finansiere bruk av narkotika og slike ting.

- Forsiktig

Da politiet kom hjem til 85-åringen fikk hun ros av betjenten som var der. For hun hadde vært modig og jaget tyven på dør. Politiet oppfordrer likevel til forsiktighet i slike situasjoner, uten at de fastslår at Sylva Antonette Pedersen har handlet feil i denne situasjonen.

- Det kan være personer som er desperate. Det kan bli dyrt å spille helt. Man bør kontakte politiet så fort som mulig. Da vil politiet komme til stede raskt og vil kunne pågripe gjerningsmann.

Tar vare på svigermor

Svigersønn Vidar Larsen synes det er forferdelig det som har hendt med svigermora.

- Det er virkelig trasig. Forferdelig egentlig. Jeg og kona har brukt dagene på å ta vare på henne. Hun er veldig oppskaket av dette.

Les flere saker i Finnmark Dagblad


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag