OSLO (Nettavisen): Sylvi Listhaug (41) gjør comeback i regjeringen og går inn i posten som eldre- og folkehelseminister.

Avtroppende eldreminister Åse Michaelsen (Frp) overrakte ingen nøkkel, men et hjerte og en blomsterbukett til påtroppende statsråd og partifelle Sylvi Listhaug. Listhaug kvitterte med å takke henne for innsatsen og levere blomsterbuketten tilbake.

På spørsmål fra pressen svarte Listhaug at hun gleder seg til å samarbeide også med KrF - et parti hun for ett år siden uttalte var et parti uten ryggrad. Hun sa hun nå opplever at KrF er et parti som på mange områder står sammen med Frp.

- Kunne ikke si nei

- Når jeg fikk spørsmålet om å komme tilbake som eldre- og folkehelseminister, kunne jeg rett og slett ikke si nei, sa Sylvi Listhaug etter nøkkeloverrekkelsen.

Hun sa noe av det viktigste blir å sørge for at eldre på institusjoner får god og næringsrik mat som også «er flott å se på».

Statsminister Erna Solberg bekreftet også overfor Nettavisen at Listhaug var lett å be.

- Ja, det var hun! Dette har hun forberedt seg på det siste året, med sitt fokus på å reise rundt i landet og besøke mange eldre, svarte statsministeren.

Hun la vekt på at selv om Frps ønsker når det kommer til regjering er viktige, er det én sjef:

- Det er jeg som bestemmer, svarte hun pressen.

Comeback etter mistillitsforslag

Statsminister Erna Solberg sier hun har tatt opposisjonspolitikerne på ordet når hun nå har gitt Frp-nestleder Sylvi Listhaug regjeringscomeback. Solberg poengterte at det aldri ble uttrykt formell mistillit mot Listhaug i Stortinget og minnet om hva Ap-leder Jonas Gahr Støre hadde sagt om at mistillit kunne unngås hvis Listhaug fikk et annet fagområde.

- Sånn sett har jeg tatt opposisjonen på ordet, sa Solberg på sin pressekonferanse.

Provoserte med Facebook-post

Listhaug måtte i fjor vinter gå av etter en Facebook-post der hun anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet.

I Facebook-posten - med bilder av den somaliske Al-Shabaab-militsen - skrev Listhaug at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del».

- Vi har gjort det klart at en justisminister - av alle - ikke kan nøre opp under hat- og konspirasjonsteorier, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre blant annet i debatten i Stortinget den gang.

Da Listhaug gikk av, var det etter betydelig press fra Kristelig Folkeparti, som kunne ha felt hele regjeringen ved å stemme for et mistillitsforslag. Nå sitter KrF i regjering.

- Det er viktig også å huske at flere enn Arbeiderpartiet ga uttrykk for at Listhaug kunne være en aktuell statsråd på andre områder enn justis. Det er alltid mitt valg hvem som er statsråd, men alle partier har respekt for at andre partier har behov for å ha en ledelse som kan sitte ved bordet, sier Solberg.

Blir Frp-nestleder

Denne helgen blir Listhaug formelt valgt som nestleder i Fremskrittspartiet. Fra talerstolen i statsministerboligen la ikke Solberg skjul på at Listhaug-comebacket er etter initiativ fra Frp.