OSLO (Nettavisen): Mandag omtalte Nettavisen saken om en mann på 25 år som i 2015 inngikk religiøst ekteskap med en jente på 14 år.
Mannen har innvandrerbakgrunn fra Irak, og er i dag bosatt på Vestlandet. Jenten har også innvandrerbakgrunn, og er i dag bosatt på Østlandet.
Ekteskapet ble inngått etter samtykke av jentens far, men det var mot hennes egen vilje. Den nå 28 år gamle mannen er tiltalt for å ha inngått barneekteskap, i tillegg til seksuell omgang med den samme jenten, etter at hun religiøst sett var blitt hans kone.
- Jeg synes det er helt forferdelig, og det vitner om at man ikke respekterer norske lover når man kommer til landet, og hvordan samfunnet her reagerer. Vi har en jobb å gjøre med å sette ned foten for den typen ukultur, sier nestleder i Fremskrittspartiet (Frp) Sylvi Listhaug til Nettavisen.
Uttalelsene hennes kom torsdag, dagen før hun ble utnevnt til eldre- og folkehelseminister. Hun understreker at hun ikke kjenner til den omtalte straffesaken i detalj.
BAKGRUNN: Mann tiltalt for å ha inngått barneekteskap med jente (14)
- Slutte å være redd
Innvandringspolitisk talsperson i Frp, Jon Helgheim, mener problematikken med barneekteskap må ha plass i den offentlige debatten.
- Jeg tror vi skal slutte å være redd for å snakke høyt om dette her. For det er nok et større problem enn noen har klart å innse. Vi har hatt møter med grupperinger og organisasjoner som jobber med dette, og de melder om ganske hjerteskjærende og hårreisende ting som skjer i Norge.
- Det går på sosial kontroll og religiøs tvang som vi ikke bør ha i Norge. Tiltak vi foreslår for å bli kvitt dette er blant annet å kurse alle offentlig ansatte som har kontakt med potensielt utsatte barn. De skal kurses i hvordan man avdekker og reagerer mot sosial kontroll, sier Helgheim.
Han ramser opp personell innen skole, politi, helse og barnevern som eksempel på personer som skal få slik opplæring.
Les også: Sverige: Ny lov erkjenner ikke utenlandske barneekteskap
Øvre strafferamme for å inngå barneekteskap er tre års fengsel. Noe som ikke faller i smak for partiet som har hatt justisministeren de seks siste årene.
- Jeg synes det høres ut som et lavt straffenivå, og det er all grunn til å se på. Dette er noe vi kommer til å ta videre med justisministeren (Jøran Kallmyr, Frp, red. anm.) og drøfte med ham, sier Listhaug, som selv har vært justisminister.
- Dette er et relativt nytt fenomen i Norge, og det sier litt om hva slags endringer innvandring fører til. Vi må endre politikken, og da er strengere straff, for den typen hårreisende handlinger, noe vi absolutt må se på, sier Helgheim.
Les også: Utdanning gir færre barneekteskap
Både Ap og Frp er enige om at samfunnet må få bukt med barneekteskap, uansett hvilken form de gjennomføres.
- Jeg oppfatter barneekteskap som et alvorlig problem som går under radaren. Ett av problemene er at religiøse ekteskap ikke godkjennes av norske myndigheter når de for eksempel inngås i en moské. I de ulike trossamfunnene kan det også tillates at ekteskap inngås med barn som er under 18 år, sier medlem av justiskomiteen på Stortinget, Jan Bøhler (Ap) til Nettavisen.
- Religiøse ekteskap er mye mer utbredt i innvandrermiljøer, og det er ofte vanskelig for kvinnene å få skilsmisse etter norsk lov. Mine erfaringer, ut ifra de jeg har snakket med, er at mange av moskeene ikke ville oppheve det religiøse ekteskapet. De godtok helle ikke skilsmisser fra norske myndigheter. Dette er et stort problem.
Ap: - Regjeringen somler
Bøhler forteller også om tilfeller der kvinnene ble bedt om å reise til opprinnelseslandet dersom de ønsket skilsmisse, i tillegg til å måtte betale tilbake medgiften.
I dag er hovedregelen at ekteskap med personer under 18 år ikke kan inngås. Likevel er det en unntaksbestemmelse som gjør at Fylkesmannen kan godkjenne et ekteskap dersom én eller begge personene er under myndighetsalder.
I fjor fremmet Arbeiderpartiet (Ap) et forslag på Stortinget om å fjerne unntaksbestemmelsen, som et ledd i å få bukt med barneekteskap. Dette ble nedstemt av Frp og regjeringspartiene i mars 2018.
- Regjeringen somler. I mellomtiden har de stemt ned forslag på Stortinget. Jeg synes det er lite troverdig at de starter på nye runder, og kommer på banen med dette nå. Jeg er skuffet og fortvilet over at de ikke har skjønt problemet, og at de klarte å stemme ned vårt forslag, sier Bøhler.
Frp nekter å ta noe kritikk for å ha stemt ned forslaget fra landets største parti.
- Det som kjennetegner Arbeiderpartiet er at de fremmer forslag som allerede er under utarbeidelse i departementene. De bruker dette som strategi, og det er ingen grunn til å stemme for forslag som man allerede er i gang med å se på, sier Listhaug.
- Men dere stemte jo ned forslaget. Hvorfor?
- Når Arbeiderpartiet får nyss i hva et departement jobber med, løper de rett bort på kontoret sitt, skriver ned et helt likt forslag, og fremmer det for Stortinget.
- Men hvis det er helt likt, kunne dere ikke stemt for forslaget?
- Vi sitter ikke og stemmer over forslag til tiltak som allerede er gjennomført. Det ville sett fryktelig dumt ut, sier Helgheim.
- Men det er ikke gjennomført noen tiltak.
- Det har allerede blitt sendt en bestilling, det er under utredning og kommer tilbake til Stortinget, da vedtar vi ikke at vi skal gjøre akkurat det samme en gang til, svarer Helgheim.
- Det som er mer betenkelig er at Arbeiderpartiet stemte mot vårt forslag om helsekontroll av barn for å avdekke kjønnslemlestelse, som et ledd for å hindre sosial kontroll. Det mener de er et overgrep mot de foreldrene, og de beskytter da foreldrenes frihet til å skjule overgrep mot sine barn, i stedet for å støtte vårt forslag om å avdekke overgrep mot barn, sier Helgheim.
Vet ikke når lovforslag er klart
- Men lovforslaget mot barneekteskap er uansett ikke på plass. Hvorfor ikke, når dere sier at dette er så viktig?
- Jeg er også utålmodig, men ofte tar slike prosesser tid. Hvorfor det har tatt langt tid kan jeg ikke svare på, fordi jeg ikke sitter i det departementet der arbeidet pågår, og jeg vet ikke hvor langt de er kommet, sier Listhaug.
Bøhler slår tilbake mot Frps påstander om Aps taktikk på Stortinget.
- Det de sier er skikkelig tull. Vi jobber selvsagt ikke slik. Frp har ikke fremmet noe som helst om barneekteskap, selv om de snart har sittet i regjering i seks år, og har hatt justisministeren hele tiden. De har heller ikke varslet om at de kommer med noe som helst.
I mai 2018 ble det stemt over et nytt forslag fra Ap, som gikk på å forby barneekteskap innen alle trossamfunn (se punkt nummer åtte). Men dette forslaget ble også nedstemt av Frp og regjeringspartiene.
Det var det andre nederlaget for opposisjonspartiet på under tre måneder.
- Jeg trodde ærlig talt at Frp ville støtte lovforslaget. Når de ikke kommer med noe selv, må jeg bare etterlyse tiltak på nytt. Regjeringen er passiv og rotete. De har dårlig rulleblad på gjennomføring av nødvendige lovendringer på gjengkriminalitet og barneekteskap, sier Bøhler oppgitt.
- Det siste forslaget vi fremmet var veldig viktig for å få bukt med barneekteskap innen ulike trossamfunn. Slik loven er i dag gjør disse samfunnene som de vil. Norsk ekteskapslov må gjelde for dem også. Dette er spesielt viktig siden mange trossamfunn får statsstøtte.
Etter at denne artikkelen var publisert, tok Frps kommunikasjonsapparat kontakt med Nettavisen. De ville gjøre oppmerksom på at partiet i mai 2018 fikk gjennomslag på Stortinget for å be regjeringen utrede en lovbestemt nedre aldersgrense på 18 år, for å anerkjenne ekteskap inngått i utlandet (se oppsummeringen av vedtaket under "status"-feltet).