Fredag ble Frp-nestleder Sylvi Listhaug (41) utnevnt til ny eldre- og folkehelseminister.

- Jeg lover å ikke bli noe moralpoliti, skriver hun på Facebook mandag morgen.

Som folkehelseminister har hun ansvar for politikken som skal sikre at vi kan ta gode valg.

- Jeg mener folk skal få lov til å røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt de bare vil. Myndighetene kan gjerne informere, men folk vet stort sett hva som er sunt og hva som ikke er sunt, tror jeg. Det er ingen politisk oppgave å fortelle folk hva de skal og ikke skal, sier Listhaug i et intervju med NRK.

Les alt om Frps landsmøte her!

Ansvarsområdet hennes berører «kommunale pleie- og omsorgstjenester, helsefremmende arbeid innen fysisk og psykisk helse, sosial ulikhet i helse, ernæring og mattrygghet, alkohol-, narkotika- og tobakksforebygging og smittevern».

- Pariakaste

Listhaug sier hun har sympati med røykere:

– Jeg tror mange røykere føler seg sett på som en pariakaste. Altså at de nesten føler de må gjemme seg bort, og det synes jeg er dumt. Selv om røyking ikke er bra, for det er jo skadelig, så må voksne folk få bestemme selv hva de gjør. Det eneste vi som myndigheter skal gjøre er å gi informasjon slik at folk kan ta informerte valg. Derfor skal vi blant annet lage en sånn tobakksstrategi nå snart, som skal bidra til å forhindre at unge begynner å røyke og gjerne få flere voksne til å slutte, sier hun til NRK.

Røykevaner

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) har dagligrøyking blant menn hatt en jevn nedgang over de siste fire tiårene.

Blant kvinner var andelen dagligrøykere stabil fram til slutten av 1990-tallet før den begynte å synke.

Nettavisen har vært i kontakt med FHI-sjef Camilla Stoltenberg, men hun vil ikke kommentere folkehelseministerens utsagn.

Her er mer statistikk fra FHI om røyke- og snusvanene til nordmenn: