EGENES CAMPING I FLEKKEFJORD (Nettavisen): Med Nettavisen på slep er Sylvi Listhaug på bobilturné gjennom bibelbeltet.

På utsiden av bobilen har hun en rekke friske og - for noen - kontroversielle slagord. På innsiden har hun selskap av ektemannen Espen og deres to sønner.

Langs sørlandskysten besøker hun flere av landets mest konservative kommuner. Valgdagen 13. september vil vise om den ferske Frp-lederen lykkes i å støvsuge Sørlandet for KrF-velgere.

Les også: Frp raser mot billigere bompenger bare for elbiler i Oslo

Med bobilen trygt parkert på Egenes Camping i Flekkefjord tar Listhaug et oppgjør med det hun mener er en innsnevring av ytringsrommet.

– Stadig færre tør å stå for det de mener, eller ytre det offentlig, fordi det får så store konsekvenser hvis man mener noe annet enn det den politisk korrekte eliten mener er riktig. Dette er en skummel utvikling, vil jeg si.

Se intervju med Listhaug:

Uttalelsen kommer etter Nettavisen spør hva Frp-lederen mener med teksten «bevar norske verdier» på siden av bobilen.

– Det er å passe på at vi fremdeles skal ha ytringsfrihet, religionsfrihet, at vi skal ta vare på de verdiene som har gjort vårt samfunn til et demokrati - som gjør at vi har likestilling og er et av verdens aller beste land å bo i. Det har ikke kommet av seg selv og vi må passe på at det fortsetter slik, svarer hun.

Les også: De borgerlige partiene langt bak formkurven fra forrige stortingsvalg

– Er ikke det noe alle er enige om?

– Vi ser jo at ytringsfriheten er under press. Det er mye meningspoliti ute og går, der det skal svært lite til for å bli stemplet og stigmatisert hvis du har litt andre meninger enn det de politisk korrekte mener er riktig.

– Og hvem blir det ikke plass til når dette snevres inn, mener du?

– Det er de som har andre meninger og som da blir stemplet og stigmatisert, hvis man har helt legitime meninger. Og da er det færre og færre som tørr å mene noe offentlig.

– Hvem er den «politisk korrekte eliten»?

– Det er journalistene i Akersgata - mediene i Oslo. Det er de som er toneangivende i samfunnet på hva som er lov og ikke lov å si. Og vi ser at det meningsrommet snevres inn, og det synes jeg er en veldig uheldig utvikling.

Bruker Hareide som eksempel

Listhaug bruker Rosenborg-trener Åge Hareides kommentarer om Pride i fotballen som eksempel.

Forrige uke skapte det furore da Hareide støttet UEFAs avgjørelse om ikke å tillate at Allianz Arena i Tyskland ble lyst opp i Pride-farger til kampen mot Ungarn, i protest mot en ny ungarsk lov.

Les mer: Hareides pride-uttalelser sjokkerte – så sa RBK-treneren unnskyld

Hareide fikk sterk kritikk for å ha kalt markeringen for «propaganda» - en ordbruk han beklaget samme dag.

Listhaug viser til Bergens Tidene-kommentator Jens Kihl, som tok til Twitter for å anklage Hareide for «hatprat».

– Jeg synes det er ganske drøyt når en kommentator i Bergens Tidene kaller Åge Hareides uttalelser for hatprat. Hatprat er straffbart, og det er definitivt ikke det Åge Hareide sa. Og så kan man ha ulike meninger om det, men poenget er at det skal være lov å uttale seg.

Les også: Slik reagerer Jönsson og Fagermo på Pride-bråket rundt Hareide

– Hva er din mening om Åge Hareides uttalelser?

– Jeg mener han bør få ha sine meninger om det. Uten å gå inn i den diskusjonen, så mener jeg det må være rom for å ha ulike meninger i alle type spørsmål. Men det som ikke kan tolereres er når det trampes over og går til personangrep, og kommer med ytringer som er straffbare. Der går grensa og det er en sak for politiet.

– Det skal være lov å ha ulike typer meninger, om alle typer saker, så lenge man holder seg saklig og innenfor det som er lovlig, legger hun til.

– Kommer fra USA

På vei mot Flekkefjord besøker Listhaug Vanse i Lista, som er mest kjent for USA-festivalen American Festival.

«Velkommen til amerikanske Lista» er beskjeden som møter alle som kjører inn til det lille tettstedet ved havgapet.

Les også: «Defund the Police» er ingen valgvinner

Frp kjemper en hard kamp om å beholde sitt ene stortingsmandat i valgkretsen Vest-Agder. Målingene viser dødt løp med KrF og Senterpartiet i kampen om de to siste direktemandatene til Stortinget.

Listhaug, som aldri har lagt skjul på at hun har et nært forhold til både USA og den konservative folkehelten Ronald Reagan, passer godt inn i Lista, som ligger i Farsund.

Her må du tilbake til forrige årtusen for å finne sist gang Frp havna under 20 prosent i enten et stortings- eller kommunevalg. I 2017 var Frp største parti (26,5 prosent).

Les også: Amerikanske luftangrep i Irak og Syria mot «iranskstøttede opprørere»

Men ikke alt med USA er positivt, skal vi tro Frp-lederen. Det er nemlig herfra hun mener «meningspolitiet» har hentet inspirasjon fra.

– Vi har sett i USA at dette har vært en diskusjon i lang tid. Denne woke-bevegelsen som på mange måter ser på historien utfra dagens perspektiv, og legger dagens standard til grunn for dem som levde for mange hundre år siden.

– At universiteter blir stadig mer politisk ladet, og der det er konsekvenser hvis man mener avvikende synspunkter. Det har vært mest framtredende i Norge ved kulturhøgskolene. Det er en uheldig utvikling jeg mener vi må stå imot i Norge.

Nylig skapte det kontrovers da teologihøgskolen MF fjernet en byste av svovelpredikanten Ole Hallesby.

Les også: Søreide: Norge er ikke forpliktet til å hente hjem IS-krigere

De siste årene har det blitt mer og mer vanlig at aktivister på venstresiden i USA har vandalisert statuer de mener bør tas ned.

Det har særlig skapt splid når de har gått etter folkekjære og lite kontroversielle presidenter og landsfedre som Thomas Jefferson, George Washington, Benjamin Franklin, Abraham Lincoln og Theodore Roosevelt.

Støtter homofilt ekteskap

Listhaug går ikke nærmere inn på sine meninger om Pride, men hun avviser blankt at hun ser for seg en omkamp om ekteskapsloven.

– Burde homofilt ekteskap være lovlig i Norge?

– Ja, nå er det jo lovlig i Norge. Det er vedtatt av Stortinget.

– Og det støtter du?

– De lovene som gjelder i Norge på det området, støtter jeg.