Det har snart gått tre døgn siden voldshendelsen i Bergen. Der ble 15 personer anholdt av politiet etter at den den islamfiendtlige gruppen SIAN holdt en markering der.

SIAN-lederen Lars Thorsen ble også angrepet og skadd av motdemonstranter under markeringen.

I etterkant har det vært mye bråk rundt hendelsen, men SIAN har likevel opplevd en sterk medlemsvekst, og fått store pengegaver etter alt oppstyret.

Etterlyser Mæland

Nå tar også Sylvi Listhaug til ordet i debatten, og kommer blant annet med noen krasse utspill til justisminister Monica Mæland på Facebook.

«Hvor er justisminister Monica Mæland, som er den øverste ansvarlige for politiet?», skriver hun blant annet.

Se Mælands tilsvar lenger ned i saken.

Hun gir også stikk til Jonas Gahr Støre og Audun Lysbakken, som hun hevder har vært for tause i forbindelse med saken. Hun skriver at hun synes det er «utrolig at politiet må stå alene i å forsvare seg mot de anklagene som har kommet fra lokale personer i Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet, fordi de har gjort jobben sin».

«Hvor er Jonas Gahr Støre og Audun Lysbakken som vanligvis er raskt ute med å kommentere denne typen hendelser dersom noen er utsatt for denne typen vold?Hadde de vært tyst dersom angrepene var rettet mot en antirasistisk organisasjon? Tausheten er påfallende. Dette handler ikke om SIAN men om ytringsfrihet og om å stå opp for politiet».

Les også: SIAN fikk 200 flere medlemmer etter blodig demonstrasjon

- Det er oppsiktsvekkende

Deretter skriver hun at Fremskrittspartiet gir politiet full støtte for deres håndtering av de voldelige demonstrantene i Bergen, og at hun selv synes at tåregass er en moderat form for maktbruk når demonstrasjonen blir voldelig.

«Jeg hadde forventet at Monica Mæland med en gang gikk ut og forsvarte politiets håndtering av aggressive og voldelige demonstranter. Det er oppsiktsvekkende at hun er taus på tredje døgnet», avslutter hun innlegget med.

Les også: Ap og SV refser politiets maktbruk i Bergen – Høyre og Frp forsvarer den

- Virkelig på ville veier

Til Nettavisen sier Listhaug at hun etterlyser at justisministeren går ut og klart og tydelig støtter politiet.

- Politiet i Bergen har blitt kraftig kritisert, selv om det eneste de har gjort er å gjøre jobben sin, sier hun.

- Vi er virkelig på ville veier om vi nå videre ser en utvikling der politiets autoritet blir undergravd og der respekten for politiet forsvinner. I realiteten er det det vi har sett under demonstrasjonene både i Trondheim, Bergen og Oslo i det siste.

Lishaug etterlyser også svar fra Audun Lysbakken og Jonas Gahr Støre på hvorvidt de støtter kritikken mot politiet, som har kommet fra lokalpolitikere i Bergen.

- Grunn til å undersøke

SV-politiker Freddy André Øvstergård i kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget sier til Nettavisen at han mener det er grunn til å undersøke politiets håndtering i Bergen, og at politiets bruk av makt virker overdreven.

- Det er grunn til å undersøke det. Det samme kan gjelde politiets forberedelser og opptreden under demonstrasjonen på Furuset, hvor det også var uro, og hvor det var beskyldninger om at politiet gjorde at det eskalerte, heller enn å få kontroll på situasjonen, sier Øvstergård.

Han påpeker samtidig at vold under demonstrasjoner ikke er akseptabelt, og at det skader saken man ønsker å få frem.

- Jeg mener SIANs ekstreme rasisme må konfronteres, og at det derfor trengs motmarkeringer. Så må vi gå sammen om å lage trygge motmarkeringer, sier han.

Les også: Politidirektøren om Sian-bråket i Bergen: – Bekymringsfullt

Mæland: - Full tillit til politiet

Mæland sier til Nettavisen at hun tirsdag har hatt møte med politidirektøren om hendelsen i Bergen.

‭- I dag har jeg hatt møte med politidirektør Benedicte Bjørnland, hvor vi blant annet har snakket om hvordan politiet arbeider for å håndtere demonstrasjoner som den vi så i Bergen på lørdag, sier justisministeren, og påpeker at hun har full tillit til politiet:

- Det er viktig at politiet arbeider for å bevare lov og orden, og jeg har full tillit til at politiet gjør dette på en god måte, sier Mæland.

Hun forteller at hun vil følge opp saken videre.

- Jeg har bedt politidirektøren vurdere om politiet har de hjemlene og verktøyene de trenger. Jeg vil fortsette dialogen med politidirektøren, sier hun.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ønsker ikke å kommentere saken.