*Nettavisen* Nyheter.

Arild Rønsen

Sylvi Listhaugs gullegg

Sylvi Listhaug har gjort et politisk kupp.

SYLVI LISTHAUG: En glimrende politisk taktiker. Nå vinner hun på alle fronter. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Regjeringa skal styre på Granavolden, en plattform med massivt Frp-stempel. Mens Frp protesterer i vilden sky mot den samme plattformen. Sylvi Listhaug har tatt alle stikka.

Det er ikke tilfeldig at jeg henviser til Sylvi Listhaug, og ikke til Siv Jensen eller til Fremskrittspartiet som sådan. Alt ligger nå til rette for at Listhaug overtar som partileder.

Jeg vil si oddsen ligner Shrewsbury vs. Liverpool (2-2) - hvilket viser at det er mulig å ta feil, også i «sikker» oddstipping! Men jeg setter altså ikke ei krone på at Sylvi Listhaug ikke blir partileder i løpet av våren.

Til «Politisk kvarter» i dag morges sier Listhaug at partiet ikke vil opptre som «bølle i Stortinget». Vi får se, tenker jeg. Helt sikkert er det at hun kommer til å være hva hun sjøl kaller kompromissløs. Naturlig nok. Hva har Fremskrittspartiet å tape på å opptre kompromissløst? Nå som Erna Solberg, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad klynger seg til Granavolden? Mens Frp har «sluppet ut av fengsel»?!

Les også: Listhaug: - Skal holde Støre ute av regjeringskontorene

Nei, nå blir det Frps vedtatte program for alle penga, ikke minst i olje- og energipolitikken. Partiet kommer til å forsyne seg grovt av velgerne som befinner seg i «oljå». Og her skal jeg faktisk gi Sylvi delvis rett. I denne saken handler mye om symbolpolitikk.

Det mest ekstreme eksemplet er at Equinor planlegger å bruke 50 milliarder (!) på å elektrifisere produksjonen i Nordsjøen - et tiltak som har null betydning for de globale klimautslippene. 98 prosent av utslippene kommer fra bruk/brenning av olje og gass, 2 prosent fra utvinning/produksjon. Så hva er vitsen? Og hvor mye CO2 slippes ut i atmosfæren i bygginga av industrianleggene som skal elektrifisere sokkelen? Dette dustete tiltaket kommer antageligvis til å vise minus i klimaregnskapet!

Kjell-Magne Rystad: Erna har gjort tidenes feilvurdering

Innlegget fortsetter etter spørreundersøkelsen.

Men Erna Solberg kommer til å reise verden rundt og sole seg i glansen: «Se hvordan Norge går foran i å kutte utslipp!» Parisavtalen sier nemlig at utslippene skal måles «der de finner sted». Rein molbo-politikk av Ludvig Holberg-typen: «En sten kan ikke flyve. Mor Nille kan heller ikke flyve. Ergo er Mor Nille en sten».

Tilbake til Sylvi Listhaug. Hun kan le hele veien til valgurnene i 2021. Det er vanskelig å spå i politikken, men her setter jeg en hundrings på et Frp på rundt 20 prosent. Nå blir det nemlig fullt kjør på iskanten, bompenger, alkoholavgifter, grensehandel og «dustete» taxfree-politikk etc. etc.

Les også: Listhaug fikk én måned som oljeminister: - Regjeringen er dønn upopulær

Med Høyre et sted mellom 20 og 25 prosent, og KrF over sperregrensa (Venstre anser jeg fortapt) er mye gjort. Og vips - der forsvant det «sikre» rødgrønne flertallet over natta, gitt!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag