*Nettavisen* Nyheter.

Symptomene du skal være oppmerksom på

Foto: Østfold fylkeskommune (St. Olav videregående skole)

Helsesjefen i Sarpsborg har iverksatt tiltak etter at en russ døde etter hjernehinnebetennelse.

21.05.11 12:25

Sarpsborg kommune har iverksatt forebyggende tiltak etter at en russ døde etter å ha blitt alvorlig syk med smittsom hjernehinnebetennelse. Familie og venner av gutten får tilbud om vaksine og antibiotika, og helsemyndighetene ber særlig russ være oppmerksom på symptomene.

19-åringen som døde torsdag er det eneste tilfellet av meningokokksykdom som er registrert blant russ i år, opplyser Folkehelseinstituttet. Gutten ble lagt inn 18. mai.

Får vaksine og antibiotika
Helsesjef Øyvind Werner Johansen i Sarpsborg kommune sier han ikke regner med flere alvorlige sykdomstilfeller, men at kommunen likevel tar sine forholdsregler. Kommunehelsetjenesten har skaffet seg oversikt over de som har vært i nærkontakt med 19-åringen, blant annet de han delte russebil med. Familie og de han har hatt nærkontakt med får vaksine og antibiotika.

Dette er symptomene
Samtidig råder Johansen folk til å være obs på symptomene.

- Symptomene er influensalignende. Du føler deg litt groggy, får feber og frysninger, kan hoste og kaste opp. Det som er spesielt med meningokokksykdommen er at den utvikler seg veldig raskt. Pasienten kan veldig raskt bli alvorlig syk. I den akutte fasen kan man bli bevisstløs, få kramper og utslett på kroppen, sier han.

Utslettene som kan være et tegn på smittsom hjernehinnebetennelse er rødprikkete, og hvis du trykker et glass mot utslettet, vil du se at det ikke forsvinner.

Russen utsatt
- Vi har en lav terskel nå for når folk bør oppsøke lege, sier Johansen.

Han sier russen er særlig utsatt fordi de kan ha nedsatt immunforsvar.

- De lever tett på hverandre, sover lite og er kanskje såre i halsen.

19-åringen som døde deltok på russetreffet som var på Tryvann i Oslo, men helsesjefen sier det er vanskelig å si hvordan han er blitt smittet.

- 10 prosent av befolkningen er friske smittebærere av smittsom hjernehinnebetennelse, så det kan være vanskelig å finne smittekilden, sier han.

19-åringen var elev ved St. Olavs videregående skole. Sjokket og sorgen etter dødsfallet preget både elever og lærere fredag, da det også ble holdt en minnestund.

- Dette er en forferdelig trist situasjon, og våre tanker går til familien i denne tyngste av alle stunder, sier rektor Tormod Korpås ved skolen til Nettavisen.

Les mer: Råd til russen på russen.no

Les mer: Meningokokksykdom (fhi.no)

Les melding fra Folkehelseinstituttet om dødsfallet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag