Gå til sidens hovedinnhold

– Synd at Venstre er imot lave billettpriser

Abdullah Alsabeehg (A) mener H, V og Frp bør ta et klarere standpunkt for å begrense billettprisøkning i kollektivtrafikken. Odd Einar Dørum(V) mener han er på villspor.

OSLO: – Det er underlig at de ikke vil forplikte seg til dette nå, sier fraksjonslederen for Samferdsels og miljøkomiteen for Arbeiderpartiet, Abdullah Alsabeehg.

I en merknad vedrørende Ruters K2012 `s -strategiske Kollektivtrafikkplan for 2012-2060) gikk SV og Arbeiderparitet inn for å holde en lav billettprisutvikling.

«Økningen i pris må ikke overskride den fastsatte økningen i aksjonæravtalen om Ruter», som tilsvarer 3, 3 prosent årlig.

Dette gikk Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet i komitemøtet imot, noe Alsabeegh i sær synes er underlig kommer fra samferdselsbyråd Ols Elvestuen(V) sitt parti.

– Han har jo flere ganger uttalt seg om at man ikke skal overstige aksjonæravtalen på 3,3 prosent, sier Alsabeehg.

Avtalen er med på å holde billettprisøkningen på et nogenlunde stabilt nivå, og forbyr Ruter billettprisøkning på mer enn 3,3 prosent årlig.

– Istedet henviser Venstre til budsjettforhandlinger, men for Ap og Sv er det viktig å kunne stadfeste et prinsipp, sier Alsabeehg.

Les også: - Billettprisen bør gå ned

Trenger lave priser

– Mange har ikke andre alternativer enn å reise kollektivt, sier Alsabeehg, og mener det bør være en forutsigbar lav prisøkning for kollektivreisende i Oslo.

Han trekker fram at Arbeiderpartiet er har fulgt opp med mer penger i budsjetter, men blitt nedstemt av de borgerlige partiene hver gang.

– Høyre, Venstre og Frp ønsker ikke å si at de opptatt av å holde billettprisene lave, sier Alsabeehg.

Evig troskapsløfte?

– Ap vil slå fast billettprisen for alle år som kommer, det kan ikke vi gjøre, sier Odd Einar Dørum(V)- som forteller at Venstre forholder seg til årlige budsjetter.

– Vi har holdt oss til aksjonærravtalen, men Alsabeehg mener at man skal være med på et slags troskapsløfte for evigheten, men budsjetter behandles ett år av gangen, sier Dørum.

Han mener at folk heller kan dømme politikerne på det de faktisk har gjort.

– Venstre reduserte månedskortprisene kraftig i 2007 og har siden det overholdt aksjonæravtalen. Det grepet om månedskortet har vært en stor suksess, sier Dørum.

Han mener Alsabeehg heller bør bekymre seg over hvorvidt regjeringen vil komme til å levere de pengene man trenger som klimaforliket på Stortinget legger opp til.

Les også: Ruter øker bilelttprisene

Lavere pris på enkeltbilllett

Abdullah Alsabeehg mener det er for dyrt å betale 50 kroner for en enkeltbillett, og trekker fram et eksempel fra København der han kun betalte 26 kroner for å forflytte seg over flere kollektivsoner.

– Det er jo billigere for folk å kjøre drosje enn å ta trikken hvis man er tre stykker her i Oslo, sier Alsabeehg.

Dørum er ikke enig, og mener at man ikke kan måle kollektivtrasnporten ved enkeltbillettens pris.

– Jeg vil ikke henge meg opp i enkeltbilletten. Man kan jo bruke påfyllbare flexikort og mobilapplikasjoner, sier Dørum.

Han mener derimot at besøkende og turister kan få enda bedre informasjon om disse «fornuftige billettene», slik at det blir lettere og billigere for folk flest.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter