*Nettavisen* Nyheter.

Synes du to av disse er for overvektige?

TO AV DISSE KVINNENE, er ifølge legen for overvektige til å være med i en reklamekampanje som skal representere «ekte kvinner». Foto: M&S

Det mener lege, som advarer mot å glorifisere fett.

29.10.12 14:30

(SIDE2:) - Som lege er jeg nødt til å fortelle dere at to av disse modellene er for tykke til å representere «ekte kvinner». Det at alle ønsker å se mer fett promoterer overvekt, skriver legen Ellie Cannon i en egenskrevet artikkel som er lagt ut på Daily Mail.

Det med å bruke «ekte kvinner» i reklamekampanjer eller på forsider har blitt mer populært de siste årene. Med ekte kvinner menes det kvinner med former, som ikke er redd for å vise fram sine ekstra kilo.

Handler ikke om skjønnhet
Vi har blant annet sett slike kvinner i reklamer for Dove, på forsiden av Elle og nå er det kjeden Marks & Spencers som reklamerer for sitt figurformende undertøy ved hjelp av «ekte kvinner».

- Vi blir oppfordret til å tro at vi skal applaudere at slanke og trente modeller blir satt til siden av det man kan kalle «store jenter», skriver Cannon.

Hun mener at fett ikke er et spørsmål om verken feminisme eller skjønnhet, men at det i bunn og grunn handler om helse.

- I et politisk korrekt klima, så er det å kritisere større kvinner like sett ned på som å diskriminere noen på grunn av deres alder eller opphav. Men faktumet er at i forsøket på å illustrere ulikheter hos kvinner så har overvekt fått en plass ved siden av aldring og forskjellige hudtoner, sier hun.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Ja, disse reklamene har fanget hver av kvinnene sin individuelle skjønnhet, men å inkludere overvekt i dette er usunt. Å sette overvektige, og derfor usunne, kvinner inn i denne konteksten er helt feil.

Mener overvekt blir for «dagligdags»
Cannon reagerer på at da kampanjen ble lansert, så var det mange som reagerte på at disse kvinnene var «for perfekte», og dette ga seg til syne gjennom sosiale medier.

- Det er minst to, om ikke tre av disse kvinnene som er overvektige. Statistikk viser at forekomsten av sykelig overvekt har tredoblet seg i England i løpet av de 25 siste årene. Det at overvekt nå er blitt så «vanlig», gjør det ikke sunt. Det kan virke urettferdig å kritisere noe som er et svært vanlig problem, men som lege må jeg hver dag hjelpe pasienter med å takle konsekvenser av overvekt.

Hun understreker at hun synes ekstra kilo kan være pent kosmetisk sett, men at det ikke er bra for helsen.

- Jeg er sterkt imot mobbing, men det bekymrer meg at helserisikoene ved overvekt later til å bli glattet over, fordi mange er redde før å støte de som er overvektige, skriver hun i artikkelen som du kan lese i sin helhet her .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.