Gå til sidens hovedinnhold

- Synes synd på de elevene

Sverigedemokraterna vil ikke busse elever for å unngå rene innvandrerskoler.

STOCKHOLM (Nettavisen): - Jeg synes synd på de elevene som utsettes for sånt, sier påtroppende riksdagsrepresentant Kent Ekeroth fra det kontroversielle og innvandringsfiendtlige partiet Sverigedemokraterna (SD).

«Rasistisk med nazi-røtter»
Partiet har kapret 20 plasser i den svenske Riksdagen etter søndagens valg, hvor partiet fikk 5,7 prosents oppslutning.

Sverigedemokraterna har markert seg med sin sterke innvandringsmotstand og Islam-skepsis. Av svenske politikere og media betegnes partiet som rasistisk, fremmedfiendtlig og med nazistiske røtter.

Partiets hovedmål er å redusere innvandringen til Sverige med 90 prosent.

- Ødelegger Sverige
- Vi har en innvandring på 100.000 hvert år. Det påvirker samfunnet på en negativ måte både økonomisk, kriminelt og kulturelt. Svensker kjenner seg ikke igjen i sitt eget land. Derfor motsetter vi oss denne masseinnvandringen, sier Kent Ekeroth.

Ekeroth og resten av Sverigedemokraterna mener innvandringen ødelegger Sverige og frykter etniske svensker skal havne i minoritet. Men allerede er etniske svensker i minoritet på flere skoler i Sverige.

I Norge har det flere ganger vært foreslått å busse elever mellom skoler for å utjevne språkmessige og etniske forskjeller. Senest i slutten av august i år gikk Heikki Holmås (SV) inn for at en slik ordning skal innføres, men da på frivillig basis.

- Synd på elevene
Når Nettavisen spør om et liknende forslag kan være aktuelt for Sverigedemokraterna rister Ekeroth på hodet.

- Jeg synes synd på de elevene som da for eksempel må busses til en skole med høy innvandrerandel. Det vil bare oppstå konflikter og sosial utestengelse på grunn av kulturforskjellene, sier Ekeroth.

Ekeroth mener rene innvandrerskoler vil være et alvorlig problem, men har ikke tenkt på noen konkrete forslag for å løse problemet.

- Om Sverigedemokraternas politikk hadde vært gjeldende i utgangspunktet, så hadde jo ikke dette vært en aktuell problemstilling, sier Ekeroth.

- Koster samfunnet opptil 200 mrd.
Sverigedemokraterna mener innvandringen er i ferd med å bli en av det svenske samfunnet største utgiftsposter. I valgkampen har de gjentatte ganger brukt slagordet «innvandring eller velferd?».

- Innvandringen koster samfunnet enorme pengesumme. Tallene varierer mellom 40 og 200 milliarder svenske kroner per år. Det er utgifter til språkundervisning, helse, at de sitter i fengsel, flyktningemottak og... hele faderullan, liksom. Så det koster enorme penger og det går utover velferden. Det er penger som vi ikke kan bruke på vår omsorg, sier Ekeroth.

Men problemet er først og fremst sosialt og kulturelt, mener Ekeroth.

- Føler seg ikke hjemme
- Svensker kjenner seg mindre og mindre igjen i sitt eget land. I Malmø svarer mange familier som flytter fra Malmø at de ikke føler seg hjemme der lenger. Det er deres rettighet å føle seg hjemme i sitt eget land, sier han.

Men Sverigedemokraterna åpner opp for at det skal være greit å være innvandrer til Sverige, så lenge det ikke er fra et «muslimsk land».

- Vi vil begrense innvandringen fra muslimske land kraftig. Med muslimsk innvandring får man også en import av islamsk ideologi til det svenske samfunnet, og det er negativt.

- Primitive land
- Hvorfor er det negativt med islamsk ideologi?

- Islam går ikke sammen med det vestlige samfunnet. De har vurderinger av synet på kvinner, kriminalitet og straff som vi ikke deler. Man ser også hvordan de muslimske samfunnene ser ut i dag og hvordan de har sett ut opp gjennom historien. Det viser ganske tydelig hvor store forskjeller det er mellom den vestlige og den muslimske verden.

- Hva mener du med «store forskjeller»?

- De har aldri hatt et demokratisk og likestilt samfunn. De har ikke engang forsøkt å etterstrebe likestilling. De har inhuman kroppsavstraffelse for lovbrudd som vi ikke regner som lovbrudd, for eksempel sex utenfor ekteskapet. De er ganske primitive disse landene. De har liksom ingen utvikling, ingen forskning, ingen framskritt. De sitter på verdens største naturressurser av olje, og har enda ikke lykkes. Årsaken til dette ligger i den islamske ideologien, sier Ekeroth.

Blokkerer ut SD
Enn så lenge kan partiet se milelangt etter regjeringsmakt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har bekreftet at han frir til Miljöpartiet (MP) for å sikre at den borgerlige alliansen har flertall i Riksdagen.

Dermed blokkerer han ute Sverigedemokraterna, noe som den borgerlige alliansen varslet på forhånd.

Men hva som skjer om Miljöpartiet ikke blir enige med Reinfeldt, er uvisst. Et mulig utfall er at det skrives ut nyvalg.

Det har ikke skjedd i Sverige siden 1958, og Reinfeldt har foreløpig utelukket muligheten for nyvalg.

Kommentarer til denne saken