RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Syneste-hva?

Sist oppdatert:
Jeg har alltid hatt et fargerikt sinn. Jeg visste imidlertid ikke før nylig at det var bokstavlig talt.

Farger er en naturlig del av hverdagen, og så lenge jeg kan huske har jeg relativt ubevisst assosiert mennesker, dyr, bokstaver, tall og annet med ulike farger. Bokstaven N er for eksempel gul, mamma er dyp plommerød, mens søsteren min er blå. Lenge trodde jeg at dette var helt fullstendig normalt, og at alle tenker sånn. Vel, jeg innser nå når jeg ser dette svart på hvitt at det høres ørlite granne kokko ut.

Jeg ble først klar over abnormalitetene i mitt eget hode etter at Maria Mena stod frem på tv og sa hun hadde det på samme måte. Intervjueren skulte skeptisk på damen, og tenkte vel i sitt stille sinn at kjendiser virkelig er noe for seg selv. Jeg kaster imidlertid inn håndkleet når Mena i tillegg ser mennesker som grønnsaker. Hvis jeg ikke husker feil kalte hun intervjueren en agurk.

Dette fenomenet har visst et navn; synestesi. Jeg slo det opp på nettet, og ble først skikkelig stresset da jeg leste feil og trodde det stod ”feilkopling” i hjernen. Det stod riktignok krysskopling i hjernen, som gjør at noen mennesker ”ser” andre menneskers farger, eller aura om du vil. Hva dette skyldes er fortsatt uvisst, og hva vi fargeklatter egentlig ”ser” eller tenker på er lite forsket på. Jeg driver imidlertid ikke å ser sånne ting med det blotte øye, det er heller gjennom assosiasjon eller noe fargene oppstår.

Hva nå enn dette er, en ting er sikkert; uttrykket ”blåmandag” er fullstendig riktig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere