*Nettavisen* Nyheter.

Synkende tillit til myndighetenes koronatiltak i flere land

Two women look at the beach in Barcelona, Spain, Saturday, July 18, 2020. Police in Barcelona are closing access to a large area of the city's beaches due to the excess of sunbathers who decided to ignore the urgings of authorities to stay at home amid a resurgence of the coronavirus.

SYNKENDE TILLIT: Færre har tillit til myndighetenes håndtering av viruset. Bilde fra Barcelona, Spania. Foto: Emilio Morenatti (AP)

En rekke land har måttet gjeninnføre strenge tiltak etter at koronasmitten igjen har skutt fart. Det tærer på folks tillit til myndighetene, viser måling.

25.07.20 13:50

16 millioner mennesker verden over har hittil fått påvist koronasmitte, og over 640.000 mennesker er døde.

Flere land som mente å ha fått kontroll over smittespredningen, har måttet stenge ned deler av samfunnet på nytt.

USA registrerer nå over 50.000 nye smittetilfeller i døgnet og har i likhet med flere andre land sett seg nødt til å gjeninnføre tiltak, som påbud om bruk av ansiktsmaske.

Synkende støtte

Dette tærer på innbyggernes tillit til at myndighetenes strategi er riktig, viser en undersøkelse foretatt av konsulentselskapet Kekst CNC.

– Støtten til egen regjering er synkende i de fleste land, konkluderer undersøkelsen, som bygger på intervjuer med 1.000 innbyggere i hvert av de seks landene USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Japan og Sverige.

WHO bekymret

Verdens helseorganisasjon (WHO) er bekymret over oppblomstringen av smitte i flere land og advarer mot forhastet gjenåpning.

– Økningen i covid-19-tilfeller i enkelte land, som har skjedd som følge av at man har lempet på tiltak for å skre fysisk avstand mellom mennesker, gir absolutt grunn til bekymring, sier en talskvinne.

– Dersom situasjonen krever det, må det settes inn strengere og målrettede tiltak i samfunnet, sier hun.

I byer som Barcelona i Spania er nattklubbene igjen stengt og innbyggerne bes i størst mulig grad om å holde seg hjemme.

For raske

Frankrike tester nå alle som ankommer fra 16 såkalte høyrisikoland, mens Storbritannia har innført påbud om bruk av ansiktsmaske i butikker, banker og postkontor.

Østerrike har også gjeninnført maskepåbud og mange mener at myndighetene var for raske med å gjenåpne samfunnet.

– Det var et feilsteg å oppheve påbudet om bruk av ansiktsmaske så raskt, sier Andreas Poschenreither.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.