Synne skaper trafikkproblemer med mye regn

Ekstremværvarsel er sendt ut for Rogaland og Agder lørdag.

Ekstremværvarsel er sendt ut for Rogaland og Agder lørdag. Foto: Yr.no

Ekstremværet Synne er på full fart inn over Rogaland og Agder-fylkene. Store nedbørsmengder fører til trafikale problemer og avlyste arrangementer.

05.12.15 13:01

De største nedbørsmengdene er målt ved Eik Hove målestasjon i Rogaland, der det falt 50 millimeter nedbør i løpet av lørdagens ni første timer.

Enkelte flyavganger fra Vestlandet er forsinket, og på Jærbanen går togene ifølge Stavanger Aftenblad saktere enn normalt. Ved Svandalsfossen i Sauda i Rogaland er det manuell dirigering av trafikken på grunn av mye vann.

Flere ferjeoverganger, både på Vestlandet og fra Kristiansand og Sandefjord til utlandet, er innstilt.

Lørdag morgen var det imidlertid ikke meldt om større skader som følge av ekstremværet.

Ekstremt
Stormsenteret lå lørdag morgen sør for Island og hadde i løpet av natten begynt å sende varm og fuktig luft inn mot Sørvest-Norge. Det førte til temperaturer rundt 10 grader langs kysten, og opp mot 10 millimeter nedbør i timen enkelte steder i indre strøk, ifølge Meteorologisk institutt.

– Lavtrykket har en stor og åpen varmesektor, som vil dirigere varm og fuktig luft med mye nedbør inn til berørte områder helt fram til søndag morgen, skriver meteorologene.

Instituttet opprettholder sitt varsel om ekstreme værforhold for fylkene Rogaland, Vest-Agder og Aust-Agder. Enkelte steder er det ventet opptil 140 millimeter nedbør i døgnet.

Ekstrem nedbør beskrives på nettstedet met.no som en hendelse der «nedbøren er så kraftig at liv og verdier kan gå tapt om ikke samfunnet er spesielt forberedt på situasjonen».

Snøgrensen, som lørdag morgen ligger mellom 1.000 og 1.300 meter over havet, vil trolig synke når det kommer kjøligere luft søndag formiddag.

Flom- og skredvarsel
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte fredag ut flomvarsel for Hordaland, Rogaland og Agder-fylkene. For lørdag og søndag ligger den på oransje nivå, det nest høyeste av fire nivåer.

For Hordaland, Rogaland og Vest-Agder er det også sendt ut jord- og flomskredvarsel på oransje nivå for lørdag.

Regn og vind medfører dessuten stor snøskredfare på Vestlandet og i Vest-Agder, og all ferdsel i skredfarlige områder frarådes. Faregraden vurderes til fire av fem.

Godstrafikken stanset
Distribusjonen av kjølevarer og medisiner fra Oslo til Nord-Norge er rammet av uværet. Godstog fra Oslo til Narvik blir forsinket, og det vil bli følgeforsinkelser ut i neste uke.

Det er togproblemene i Sverige som følge av uværet Helga som forårsaker problemene, skriver transportselskapet Schenker i en pressemelding. Helga er det samme uværet som har fått navnet Synne i Norge.

– Allerede nå er det klart at forsinkelsene i natt og utover lørdag vil føre til at gods som skulle vært distribuert i helgen, blir sterkt forsinket. Det vil bli følgeforsinkelser ut i neste uke, skriver selskapet. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.