RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Synnøve (82) gikk for sakte i karuselldøra på flyplassen

Utslått: I forrige uke ble 82 år gamle Synnøve Grauer operert for lårhalsbrudd etter at hun fikk et ublidt møte med karuselldøra på Bodø lufthavn. - Er det slik at eldre mennesker ikke kan gå gjennom disse dørene? spør dattere Brit.
Utslått: I forrige uke ble 82 år gamle Synnøve Grauer operert for lårhalsbrudd etter at hun fikk et ublidt møte med karuselldøra på Bodø lufthavn. - Er det slik at eldre mennesker ikke kan gå gjennom disse dørene? spør dattere Brit. Foto: Sofie Braseth (Avisa Nordland)
Brakk lårhalsen.

BODØ (Avisa Nordland): Synnøve Grauer brakk lårhalsen da karuselldøra på Bodø lufthavn traff henne med full kraft.

– Døra kom mot meg i full fart. Jeg hadde ikke sjans, sier Grauer til an.no.

AN møter henne i femte etasje på Nordlandssykehuset.

Der har 82-åringen ligget siden forrige mandag, etter at hun ble truffet av karuselldøra ved inngangen til Bodø lufthavn. En karuselldør eller snurredør er ei dør som er sammensatt av minimum tre eller fire plater, montert i en kryss- eller stjerneformet formasjon. Disse platene snurrer rundt en akse i midten som er inni ei sylinderformet ramme.

På Bodø lufthavn er det to karuselldører på rad.

Engstelig

Skien-kvinnen hadde vært på besøk i Beiarn hos sin datter Brit, og skulle sette seg på et fly til Torp da uhellet skjedde forrige mandag.

– Min mor er veldig engstelig for disse dørene, hun har falt der en gang før, sier Brit Grauer.

– Jeg gikk bak mor med bagasjen. Da hun var kommet gjennom den første døra var hun for sen, og døra kom og rev henne med seg. Dermed falt hun og brakk lårhalsen. Brit Grauer påpeker at moren er en sprek dame som fungerer godt i det daglige, bortsett fra at hun ikke beveger seg så raskt.

– Er det slik at eldre mennesker ikke kan gå gjennom disse dørene? spør hun.

– Jeg kunne like så godt brukket alt i kroppen, sier Synnøve Grauer om sammenstøtet.

– Jeg skulle ønske at den døra hadde blitt tatt vekk. Den er nifs. Den krafta som den har ... Jeg er heldig at det bare var lårhalsen som brakk.

Går for fort

Ved siden av karuselldørene på lufthavna er det en dobbeltdør som er lukket til vanlig. Ved siden av står det et skilt med et telefonnummer man kan ringe hvis man har behov for å komme inn via dobbeltdøren, for eksempel ved bruk av rullestol.

– Jeg har sett skiltet, men tenkte ikke på at det var en mulighet engang siden min mor er oppegående. Hun klarer jo å gå selv, men det er et problem at den andre døra i karuselldøra kommer så fort, sier Brit Grauer.

– Jeg ønsker at Avinor setter opp et skilt som opplyser om at man kan bruke den andre døra og få assistanse hvis man er dårlig til bens eller ikke går så veldig fort. Grauer understreker at Avinor har vært veldig behjelpelige i etterkant av uhellet.

– De har vært veldig greie og ringte meg senest i dag. De skaffet ambulanse da det skjedde, og alle på flyplassen har vært veldig kjekke og greie. Nå ønsker jeg bare at de setter opp et skilt slik at andre ikke opplever det samme som oss.

Bør gjøre noen grep

– Det at kvinnen falt viser at karuselldøren er et problem.

Det sier Kirsti Fosshaug, organisasjonskonsulent i Norges Handikapforbund, region nord til an.no.

Hun kjenner til tidligere tilfeller der karuselldører som dem på Bodø lufthavn har bydd på problemer.

– Hvis dørene går for fort kan man bli klemt hvis man ikke rekker å komme seg gjennom. Enten burde flyplassen ha en dør ved siden av som man kan velge, eller så burde man kunne justere ned farten på karuselldøra, sier Fosshaug.

BØR GÅ SAKTERE: - Mor klarer å gå selv, men det er et problem at den andre døra i karuselldøra kommer så fort, sier Brit Grauer fra Beiarn.

Organisasjonskonsulenten påpeker at Norges Handikapforbund går for universelle løsninger som kan brukes av alle, og sier at automatiske skyvedører – dører som går parallelt med veggen – er å foretrekke.

– De slår ikke ut mot folk.

Ser på saken

Lufthavnsjef Inger Hilde Tobiassen sier at Bodø lufthavn ser på alternative løsninger for inngangsdøra.

– Vi synes det er veldig leit at kvinnen falt og slo seg, og tar hendelsen på alvor, sier Tobiassen.

– Vi har hatt et møte, og ser på hvordan vi kan gjøre svingdørene litt mer brukervennlige for dem som trenger en lavere hastighet. Vi har en knapp som gir folk muligheten til å sette ned hastigheten på døra, men kan sikkert merke den enda bedre. Vi må unngå at dette skjer igjen.

Lufthavnsjefen sier at et annet alternativ er å skilte dobbeltdøren ved siden av karuselldøra som et alternativ til svingdøra.

– Man kan for eksempel ha en knapp som åpner dobbeltdøra hvis man trykker på den.

Tobiassen sier at årsaken til at man har to karuselldører på rad er at det er et energiøkonomiserende tiltak.

– På den måten blir det ikke gjennomtrekk inn i bygget, og sikrer en jevn temperatur for dem som jobber i bygget. Tobiassen understreker at det ikke er ofte at de opplever uhell i forbindelse med karuselldørene.

– Siden vi monterte dørene for to år siden har det vært tre hendelser, der kvinnen i denne saken har vært involvert i to av dem.

Les flere saker fra Avisa Nordland her!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere