RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: crestock

Syntetisk cannabis i omløp

«Spice» har en kraftigere virkning og kan være farlig. Nå er stoffet i bruk i rusmiljøer over hele Norge

(SIDE2): Folkehelseinstituttet har funnet at flere ulike varianter av syntetisk cannabis (spice) er i bruk i rusmiljøer over hele Norge.

De analyserte ca 5000 blodprøver fra politiet. De fleste av disse prøvene tas i situasjoner der det er mistanke om ruspåvirket bilkjøring og prøvene har vist seg å samsvare godt med beslag gjort av tollvesenet og KRIPOS, ifølge fhi.no .

Det ble påvist spice i 11 blodprøver, noe som er mer enn forventet.

- Spice virker på samme måte som cannabis, men stoffene er vist å kunne gi langt kraftigere virkninger enn vanlig cannabis. Vi kommer til å fortsette å se etter slike nye, potensielt farlige stoffer, og håper å se at forekomsten avtar, sier avdelingsdirektør Liliana Bachs.

Prøvene kom fra politidistrikter rundt om i landet, både Østlandet, Vestlandet og Nord-Norge.

Det var til sammen seks ulike spice-varianter som ble påvist, noe som viser at det er mange varianter i omløp. I samtlige positive prøver var det også andre rusgivende stoffer i tillegg til spice, som for eksempel ulike benzodiazepiner, amfetaminer og cannabis.

Ifølge Statens Institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) er andelen som har brukt cannabis noen gang i Norge, i aldersgruppen 15-64 år, rundt 15 prosent.

Det kommer stadig nye syntetiske stoffer på markedet og etter rekorden på 41 nye stoffer innrapportert til EMCDDA og Europol i 2010 (mot 24 i 2009), er det per november i 2011 meldt 36 nye via Det europeiske system for tidlig varsling (EWS). Mange av disse er syntetiske cannabinoider, med virkning mange ganger sterkere enn organisk cannabis. Disse selges både som pulver og påstrøket plantemateriale.

Hva er SPICE?
Røykbare urteprodukter som er tilsatt syntetiske cannabinoider. Navnene og innpakningene på "spice"-produkter forandrer seg stadig, og de psykoaktive forbindelsene endrer seg i takt med kontrolltiltakene, skriver sirus.no .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere