RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Syrian Foreign Minister Walid al-Moualem
Syrian Foreign Minister Walid al-Moualem Foto: KHALED AL-HARIRI

Syria: - Har fått nok av «arabiske løsninger»

Sist oppdatert:
Kritiserer Den arabiske liga, men utvider mandatet.

Damaskus (NTB-Reuters-AFP): Syriske myndigheter kaller Den arabiske liga komplottmaker og sier de har fått nok av «arabiske løsninger». Likevel utvides mandatet til observatørene med én måned.

– Utenriksminister Walid Muallem har i kveld sendt et brev til generalsekretæren i Den arabiske liga for å informere ham om at syriske myndigheter vil forlenge observatørstyrkens arbeid med én måned, opplyser innenriksdepartementet i Syria.

Perioden blir dermed forlenget til 23. februar, ifølge det statlige nyhetsbyrået SANAA.

Arabiske diplomater har i lengre tid fremholdt at observatørene er holdt for narr, og at Syria har kunnet bruke dem som et påskudd for ikke å gjøre større endringer.

Rundt 55 observatører fra golfstatene har sagt de vil trekke seg fra oppdraget fordi de ikke kan se at utsendingene har klart å gjøre noen forskjell når det gjelder voldsbruken i landet. Den arabiske liga har imidlertid sagt at de resterende observatørene ville bli i landet dersom Syria godkjenner det.

– Kan dra til månen
På grunn av den vanskelige situasjonen har lederen for Den arabiske liga, Nabil Elaraby, skrevet til FNs generalsekretær Ban Ki-moon for å be om et møte i Sikkerhetsrådet. Målet er å få bred internasjonal støtte for organisasjonens fredsinitiativ i Syria.

Flere EU-land ønsker også en avstemning i FNs sikkerhetsråd neste uke angående Syrias håndtering av demonstranter og eventuelle sanksjoner.

Det er Storbritannia, Frankrike og Tyskland som jobber med resolusjonen, ifølge nyhetsbyrået AFP. Initiativet kan bli møtt med motstand fra Russland, som har vetorett i Sikkerhetsrådet.

Syrias utenriksminister kritiserer Den arabiske liga for å ville blande FN inn i Syrias interne saker.

– De kan dra til New York eller til månen. Så lenge vi slipper å betale billettene deres, er ikke dette noe vi bryr oss om, sier Moualem.

– Dype røtter
Moualem gir klar beskjed om at han fra nå av tar avstand fra de arabiske løsningene på krisen i landet. Han kritiserer nabolandene for å ville «internasjonalisere» det han mener er Syrias indre anliggender. Han sier samtidig at Russland aldri vil kunne godta en utenlandsk intervensjon i Syria.

– Forholdet mellom Syria og Russland har dype røtter, fremholdt Moualem på en pressekonferanse i Damaskus tirsdag.

Der gjentok Moualem også at Syria har et ansvar for å konfrontere væpnede grupper som er i ferd med å skape kaos i landet.

Men Russland signaliserte mandag at det snart ikke er mer landet kan gjøre for president Bashar al-Assad, en uttalelse som kan tyde på at russerne er i ferd med å endre holdning til regimet i Syria.

– Innen to uker
På pressekonferansen lovet også utenriksministeren at en folkeavstemning er rett rundt hjørnet.

– Den nye syriske grunnloven vil bli gjenstand for en folkeavstemning innen en uke eller to, sa Moualem.

Den syriske komiteen som har utarbeidet forslaget til ny grunnlov, har blant annet foreslått at en president ikke kan sitte lenger enn i to påfølgende sjuårsperioder, ifølge avisa Al-Watan.

Forslaget skal først legges fram for president Assad, før det avholdes folkeavstemning, skriver avisa, som er tett knyttet til regimet. Assad har tidligere uttalt at folkeavstemningen skal avholdes i begynnelsen av mars. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere